Translate

zaterdag 10 oktober 2015

Nationale rouw na aanslag met tientallen doden Ankara


Politie onderzoekt de plek van de aanslag in Ankara © afp.


Premier Ahmet Davutoglu van Turkije heeft zaterdag drie dagen van nationale rouw afgekondigd naar aanleiding van twee aanslagen in Ankara. Daarbij vielen eerder op de dag zeker 95 doden en raakten minstens 246 mensen gewond. De aanslagen waren de bloedigste ooit in Turkije.

Davutoglu zei sterke aanwijzingen te hebben dat de aanslagen door twee zelfmoordterroristen zijn gepleegd. Islamitische Staat (IS), strijders van de arbeiderspartij PKK en aanhangers van de marxistisch-leninistische organisatie DHKP-C zijn wat Davutoglu betreft de potentiële verdachten. Geen van die groeperingen heeft de aanslag echter opgeëist en het onderzoek is nog steeds gaande. Volgens de eerste berichten heeft iemand met een bomgordel zichzelf in het publiek tot ontploffing gebracht.

Volgens lokale media gebeurden de explosies vlakbij het belangrijkste treinstation van de stad. Daar stond een betoging van onder meer aanhangers van de Koerdische Partij voor Vrede en Democratie op punt van beginnen. Naast de doden vielen er tientallen zwaargewonden die nu nog in het ziekenhuis worden behandeld. Daardoor kan het dodental nog oplopen.

Geen videobeelden
De Turkse regering heeft de verspreiding van afbeeldingen en videobeelden van de dubbele bomaanslag in Ankara voorlopig verboden. Beelden waarop de aanslag zelf of verminkte en bebloede slachtoffers te zien zijn en beelden die 'paniek zaaien' zijn taboe. Als media de voorschriften niet naleven moeten ze vrezen helemaal op zwart te gaan, waarschuwde de regering.

Veel inwoners van Ankara melden dat ze geen toegang hebben tot Twitter en andere sociale media. Het is onduidelijk of de Turkse overheid die heeft geblokkeerd. Dat heeft zij in het verleden al meermaals gedaan.

Premier Erdogan van Turkije veroordeelde de aanslag zaterdag. Hij riep op tot 'solidariteit en vastberadenheid' die volgens hem het meest betekenisvolle antwoord vormen op terrorisme. De aanval zou een poging zijn het Turkse volk te verdelen, aldus Erdogan. Ook Kemal Kilicdaroglu van de Republikeinse Volkspartij veroordeelde de aanslag. ,,We zijn er klaar voor om samen te werken om een eind te maken aan terrorisme'', zei hij. De Turkse politieke partijen hebben hun campagne voor de verkiezingen in november voorlopig stilgelegd.
Bron
Lees ook: Koenders: afschuwelijke aanslag in Ankara
Lees ook: Officieel dodental in Ankara stijgt naar 97
Lees ook: Turkije ziet IS als hoofdverdachte bomaanslag
Lees ook: Reeks arrestaties Istanbul bij actie tegen IS

1 opmerking:

Laat een reactie achter: