Translate

dinsdag 13 oktober 2015

Leider Al Nusra roept op tot wraak voor Russische aanvallen


Aanhangers van Al Nusra © afp.


De leider van de Syrische tak van Al Qaida, Al Nusra, heeft zijn strijders maandag opgeroepen tot gerichte aanvallen uit wraak voor de luchtaanvallen van de Russen. Dat heeft Abu Mohamad al Golani maandag gezegd in een audioboodschap op YouTube.

Volgens de leider van Al Nusra zijn de aanvallen van de Russen gericht op het doden van soennitische moslims. Hij riep zijn strijders op de Syrische gebieden aan te vallen waar de Alawieten wonen, de bevolkingsgroep waartoe ook de Syrische president Bashar al Assad toe behoort. Al Nusra strijdt tegen het regeringsleger van Assad.

De hulp van de Russen zal Assad niet helpen, meent Golani. 'We hebben geen andere keuze dan de strijd opvoeren en het aanvallen van de Alawitische dorpen en steden in Latakia en ik roep alle strijdgroepen op de dorpen dagelijks met honderden raketten te raken zoals zij dat doen bij de soennitische dorpen en steden.'

'Kruistocht vanuit het oosten'
Moskou houdt vol dat zijn campagne is gericht tegen Islamitische Staat (IS) en andere 'terroristen'. Syrische rebellen en activisten van de oppositie zeggen echter dat de Russische aanvallen vooral Idlib en de centrale provincie Hama troffen, gebieden waar geen IS-strijders actief zijn, maar door de Verenigde Staten gesteunde rebellen. Golani zegt in zijn audioboodschap dat de Russen IS-gebied intact laten. Hij noemt de Russische interventie een nieuwe christelijke kruistocht vanuit het oosten.

De Russische vliegtuigen geven ook dekking aan Syrische grondtroepen die een offensief zijn begonnen in het midden van het land. Dit voedt de speculaties dat het Rusland er vooral om te doen is de strijdkrachten van Assad te versterken. Behalve de gevechtsvliegtuigen die opereren vanaf een basis in Latakia, zet Rusland ook kruisraketten in. Die worden afgevuurd vanaf oorlogsbodems in de Kaspische Zee en vliegen bijna 1500 kilometer over Iran en Irak naar de provincies Raqq en Aleppo.
Bron
Lees ook: Amnesty: Koerden begaan oorlogsmisdaden in Syrië

1 opmerking:

  1. Deze oorlog zal nog lang duren. En wanneer Assad van het toneel verdwijnt, als dat ooit zal gebeuren, dan is de oorlog nog lang niet afgelopen.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: