Translate

dinsdag 20 oktober 2015

Knokkelkoorts grijpt om zich heen in Indiase New Delhi

Ziekenhuismedewerkers behandelen een patiënt met knokkelkoorts © epa.


De Indiase hoofdstad New Delhi kampt met een ernstige uitbraak van knokkelkoorts. Met meer dan tienduizend besmettingen en 32 doden tot dusver is de uitbraak de grootste in twintig jaar.

De knokkelkoorts wordt overgebracht via muggen die het zogeheten dengue-virus dragen. Volgens deskundigen kan het virus zo om zich heen slaan omdat de autoriteiten veel te laat hebben ingegrepen. Weerkundigen waarschuwden al langer dat de moesson, het seizoen waarin de muskiet die de ziekte overbrengt gedijt, dit jaar tot diep in oktober zou duren.

Sommige ambtenaren houden vol dat het hoge aantal besmettingen een gevolg is van de stijging van het aantal onderzoeken. Eerdere jaren zouden artsen bij veel patiënten niet hebben opgemerkt dat ze aan knokkelkoorts leden, als zij überhaupt al op spreekuur verschenen.

Ook zeggen de ambtenaren dat de vorige grote uitbraak, in 1996, veel meer mensen fataal werd. Van de ruim tienduizend besmettingen hadden er toen 423 een dodelijke afloop.

Diagnoses
Nog iedere dag worden er tientallen denguediagnoses gesteld, melden ziekenhuizen. Alleen al het Heilige Familie-ziekenhuis in de hoofdstad stelt dagelijks bij ongeveer 27 mensen vast dat zij aan de knokkelkoorts lijden. Dat is wel een stuk minder dan vorige maand, toen het er nog 75 per dag waren.

Voor dengue, dat patiënten uitput en pijnigt, is geen remedie. Toch is het virus, dat gepaard gaat met hoge koorts, uitdrogingsverschijnselen, huiduitslag en een tekort aan bloedplaatjes, slechts in minder dan een op de honderd gevallen fataal.

Ongelijkheid
De knokkelkoortsuitbraak heeft de grote ongelijkheid tussen arm en rijk in India opnieuw onder de aandacht gebracht. Vorige maand ontstond grote ophef over de dood van twee jongetjes met knokkelkoorts die door privéklinieken geweigerd waren.

De minister van Volksgezondheid dreigde daarom de vergunning in te trekken van ziekenhuizen die patiënten de deur wijzen.
Bron

1 opmerking:

Laat een reactie achter: