Translate

maandag 12 oktober 2015

Huisvesting asielzoekers wordt versoberd


© anp.


Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het eens geworden over maatregelen om de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning te versoberen. Ze maakten dat bekend na hun regulier wekelijks overleg op het ministerie van Sociale Zaken.

Volgens premier Mark Rutte gaat er sneller gewerkt worden aan ,,het sobere dak boven het hoofd'' voor deze groep. Dat kan een containerwoning zijn of onderdak in een verbouwd kantoorpand van de overheid. Verder willen ze dat er een einde komt aan de voorrangspositie van vluchtelingen bij de aanwijzing van sociale huisvesting en zal de bijstand verminderd worden, zei de premier tegen RTL Z.

Het is de bedoeling dat gemeenten de nieuwe eenvoudige onderkomens ter beschikking stellen aan de statushouders. Die krijgen hierdoor niets meer te maken met huur betalen of huurtoeslagen. Verder komt er een collectieve ziektekostenregeling.

Zowel de huur als ziektekostenverzekering wordt dan door de gemeente verrekend via de bijstandsuitkering van de asielzoeker. ,,Hierdoor verdwijnt de hele systematiek van toeslagen en dat is een groot voordeel'', aldus Attje Kuiken, asielwoordvoerder van de PvdA.

Halbe Zijlstra kwam zaterdag in het AD met een plan voor verregaande versobering van de opvang van asielzoekers met een verblijfsvergunning. De PvdA reageerde daar afwijzend op.

Doorstroming
In asielzoekerscentra (azc's) verblijven 13.000 mensen met een verblijfsvergunning die eigenlijk moeten doorstromen naar een woning. Bij gemeenten is een gebrek aan sociale huurwoningen. Hierdoor is er in de azc's een gebrek aan ruimte voor nieuwe vluchtelingen, die nu uitwijken naar noodopvanglocaties. Vluchtelingen gaan soms van noodopvang naar noodopvang.

Het kabinet wil de doorstroming uit azc's versnellen. Vrijdag maakte het kabinet al afspraken met gemeenten om de komende zes maanden voor 10.000 asielzoekers met een verblijfsstatus een woning te vinden. Er gaat gekeken worden naar kleinschalige opvang, maar ook naar grote tentenkampen zoals bij Heumensoord bij Nijmegen.
Bron
Lees ook: 'Politie heeft het druk maar kan situatie opvang aan'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: