Translate

woensdag 7 oktober 2015

'EU heeft geheim plan voor uitzetting 400.000 migranten'


De eerste asielzoekers uit AZC Ter Apel komen aan in de Americahal. In de noodopvang komen vooral mensen uit Syrie en Eritrea © anp.


Honderdduizenden vluchtelingen die geen asiel in Europa krijgen, worden binnen enkele weken uitgezet. De Europese Unie werkt aan een geheim plan met die strekking. Dat meldt de Britse krant The Times.

Landen als Niger en Eritrea moeten hun economische migranten terugnemen. Als stok achter de deur schermt Brussel met het schrappen van hulp, handelsovereenkomsten en regelingen.voor visa. Het gaat om meer dan 400.000 mensen die de eerste helft van dit jaar de Europese Unie zijn binnengekomen en die geen kans hebben op asiel, mensen die zich hebben voorgedaan als vluchteling.

De lidstaten moeten de mogelijkheid krijgen duizenden migranten vast te zetten van wie dreigt dat zij zullen onderduiken om uitzetting te voorkomen. Een ontwerptekst voor de maatregel, die door de betrokken EU-ministers moet worden besproken, maant de lidstaten meer migranten terug te sturen.

Mensensmokkelaars
De Europese Unie heeft ook besloten vanaf woensdag in de Middellandse Zee op zoek te gaan naar mensensmokkelaars. Onder de codenaam Sophia zoeken marine-eenheden met name de routes van Libië naar Italië af. De coördinatie is in handen van de Italiaanse admiraal Enrico Credendino in Rome.

Tot nu toe waren de acties op zee gericht op het opsporen en redden van vluchtelingen die voornamelijk vanuit Noord-Afrika trachtten de Europese kust te bereiken. Dit jaar lukte dat 130.000 mensen, 2700 anderen verdronken echter. In de loop van 2015 verlegde de vluchtelingenstroom zich gedeeltelijk naar de route tussen Turkije en Griekenland.

De Europese Unie zou de smokkelaars het liefst direct aanpakken in de Libische territoriale wateren, maar daarvoor is óf toestemming van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nodig, óf van Libië zelf. Vooralsnog is die instemming niet gekomen. De marine-eenheden gaan nu op volle zee schepen doorzoeken en eventueel in beslag nemen indien het vermoeden bestaat dat ze zijn of worden gebruikt voor het vervoer van vluchtelingen.
Bron
Lees ook: VVD: Asielzoeker moet blij zijn met gestapelde container

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: