Translate

dinsdag 27 oktober 2015

China niet blij met komst oorlogsschip VS


Het Amerikaanse schip de USS Lassen op een foto uit 2014. © ap.


China heeft de komst van een Amerikaans oorlogsschip, dat op weg is naar kunstmatige eilanden in de Zuid Chinese Zee, veroordeeld. De Chinese ambassade in Washington zegt dat de VS de ,,vrijheid van scheepvaart niet moet gebruiken als excuus om spierballen te laten zien".

De Chinese autoriteiten laten weten het schip te volgen en waarschuwde dat het ,,illegaal'' de wateren in de buurt van de eilanden nadert. ,,China dringt er bij de VS op aan gewetensvol te handelen, onmiddellijk zijn fout te herstellen en af te zien van gevaarlijke of provocerende daden die China's soevereiniteit en veiligheidsbelangen bedreigen'', aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte maandag bekend dat het een torpedobootjager tot op 12 zeemijl (22 kilometer) van de zogeheten Spratly's stuurt. Dat zijn kunstmatige eilanden die China heeft gebouwd. Ze lagen bij vloed onder water, totdat China ze in 2014 opspoot en in eilanden veranderde.

De Verenigde Staten stellen met het sturen van het oorlogsschip de territoriale claims van China in het gebied aan de kaak. De torpedobootjager is de eilanden genaderd en zal er ,,verscheidene uren" bivakkeren. Waarschijnlijk wordt het schip vergezeld door een surveillancevliegtuig.

De Spratly's worden overigens ook opgeëist door Vietnam en Taiwan.
Bron
Lees ook: China tegen VS: dat eiland is van ons, wegwezen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: