Translate

donderdag 16 juli 2015

Zware beveiliging bij MH17-monument Grabavo

Fragment van de Boeing 777 in Grabovo. © anp.


Het monument voor de slachtoffers van MH17 in Grabovo is af. Het monument in het oosten van Oekraïne bestaat uit een zandkleurige steen met daarop een zwarte plaat. Op die plaat staat de tekst: ,,In herinnering van 298 overledenen. Onschuldige slachtoffers van de burgeroorlog''.

Een groep van ongeveer honderd separatisten is aangekomen bij het monument voor de slachtoffers van MH17 in Grabovo in het oosten van Oekraïne. Ze zijn daar voor de beveiliging van de herdenkingsceremonie vrijdag, vertellen ze donderdag aan het ANP.

De rebellen kwamen donderdagmorgen aangereden met tien pantservoertuigen en een aantal vrachtwagens. Ze namen tactische posities in voor de beveiliging van de omgeving.

Volgens burgemeester Vladimir Berezjnoj van Gravovo komen er vrijdag mogelijk enkele rebellenleiders naar de herdenking. De separatisten verwachten ,,mogelijke sabotage van groepen uit Oekraïne''. Daarom kammen ze nu de omgeving uit op zoek naar mijnen of andere explosieven met onder meer metaaldetectors.

Vrijdag wordt in Grabovo en omgeving, net als in Nederland, de ramp herdacht. Deze herdenking begint om 08.00 uur lokale tijd. Eerst wordt er een kerkdienst gehouden, gevolgd door een korte processie naar de rampplek.

Heuveltje
Het monument staat op een heuveltje met steentjes. Rechts naast de gedenksteen staat een pot met bloemen en daarnaast is nog een rijtje knuffels neergelegd.

Volgens de burgemeester van Grabovo, Vladimir Berezjnoj, is het monument geplaatst op de plek waar volgens hem de grootste verschrikkingen gebeurden op de dag van de ramp. Hij zei woensdag nog daarover: ,,Slachtoffers vielen er uit het vliegtuig naar beneden. Mensen hebben daar de naarste herinneringen.''

Lees hier al onze artikelen over de ramp met vlucht MH17, bekijk de interactieve kaart en de verhalen van de slachtoffers, blader door de herdenkingsbijlage (66MB of lees de reconstructie (16MB).
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: