Translate

maandag 13 juli 2015

Zo worden seksslavinnen uit handen van IS gered

© Channel 4.


Vrouwen en jonge meisjes die door IS-strijders gevangen gehouden worden als seksslavin hebben doorgaans maar één hoop: bevrijd worden door het ondergrondse netwerk van verzetsstrijders. Hoe zo'n reddingsoperatie in zijn werk gaat, wordt duidelijk in de undercoverreportage die Channel Four overmorgen zal uitzenden. De trailer geeft alvast een voorproefje, maar is het wel zo'n goed idee om zulke 'bedrijfsgeheimen' te grabbel te gooien?

Cruciale pion is Khaleel Al Dakhi, de advocaat die er zijn levenswerk van gemaakt heeft om onschuldige slachtoffers uit de klauwen van IS te bevrijden.


Mannen uit het netwerk van advocaat Khaleel brengen de vrouwen te voet naar Sinjar, een wandeltocht van twee dagen en nachten. © Channel Four.

Zodra het de meisjes gelukt is om te ontsnappen moeten ze dagenlang door Syrië en Irak lopen, tot ze uiteindelijk veilig grondgebied bereiken. Eten en drinken zijn schaars; en als ze gepakt worden voor ze hun eindbestemming bereikt hebben, wacht hen een zekere dood.

De verborgen camera filmt een groep vrouwen in de straten van Raqqa. © Channel 4.

Het gaat vooral om yezidi-meisjes, die na hun ontvoering in augustus vorig jaar naakt verkocht werden aan de hoogste bieder. ,,In de ogen van IS-strijders aanbidden ze de duivel, vandaar dat ze ook geen menselijke behandeling krijgen", legt reportagemaker Edward Watts uit. ,,Als ze ontsnapt zijn, willen ze zo snel mogelijk naar het thuisfront bellen om te zeggen dat ze nog in leven zijn. De families contacteren vervolgens de verzetsstrijders en zij zetten de reddingsoperatie op poten."


Khaleel Al Dakhi, de advocaat die er zijn levenswerk van gemaakt heeft om onschuldige slachtoffers uit de klauwen van IS te bevrijden. © Channel 4.

De reportage volgt enkele van die slachtoffers en hun begeleiders tijdens die barre tocht. Zo is te zien hoe de groep vrouwen zich enkele dagen in een veld verbergt, als beschutting tegen de hevige regen. Een van hen verliest haar schoenen en moet de tocht -die in normale omstandigheden twee dagen duurt- op blote voeten afwerken.
Een hachelijk moment: een van de verzetsstrijders wordt gecontroleerd aan een controlepost van IS. © Channel 4.

De verzetsstrijders zouden op die manier al vijfhonderd dames bevrijd hebben, maar soms gaat het ook mis. Recent nog zijn twee van die reddende engelen in een val van IS gelopen. ,,Ze hebben een vrouw verplicht te bellen, met de vraag om haar te komen redden. De beul die haar gevangen hield, was zogezegd weg. De twee mannen verschenen op de plaats van afspraak, werden overmeesterd door
 IS en doodgestenigd."

Een ontvoerd meisje ziet voor het eerst haar familie terug in een vluchtelingenkamp in Noord-Irak.
© Channel 4

.
Ook deze meisjes hebben de barre tocht overleefd. © Channel 4.

1 opmerking:

Laat een reactie achter: