Translate

dinsdag 7 juli 2015

Ongenadig spervuur op 'hoofdstad' van het kalifaat

Een straaljager stijgt op van het vliegdekschip USS Theodor Roosevelt. © epa.


De 'hoofdstad' van het kalifaat van Islamitische Staat ligt zwaar onder vuur. De internationale coalitie voert heftige luchtaanvallen uit op Raqqah om de infrastructuur en de bevoorrading van IS grote schade toe te brengen. Koerdische strijders zijn de Syrische stad tot op 40 kilometer genaderd.

Bevelhebbers van de internationale coalitie spreken van de 'zwaarste aanvallen tot nu toe'. Zaterdag en zondag voerden gevechtsvliegtuigen, waaronder de gevreesde Hornets van het vliegdekschip USS Theodor Roosevelt, ten minste 32 aanvallen uit op posities van Islamitische Staat in en buiten Raqqah.

Volgens berichten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dat in het land overal oren en ogen heeft, zou de hoofdstad van het vorig jaar uitgeroepen kalifaat het zwaar te verduren hebben gehad. De aanvallen waren vooral gericht op communicatie-installaties en aanvoerwegen.

Grote operatie
,,We willen de slagkracht van IS in Syrië en ook Irak, de bewegingsvrijheid van de extremisten flinke klappen toebrengen,'' aldus luitenant-kolonel Thomas Gilleran, woordvoerder van de door de VS geleide coalitie. ,,Dit was een van onze grootste operaties tot nu toe.''

Bij de aanvallen zouden ten minste 23 mensen om het leven zijn gekomen, onder wie zes burgers en een kind, meldt het observatorium. Alle andere slachtoffers waren IS-strijders. Vele tientallen mensen zouden gewond zijn geraakt.

IS-video's
Na de eerste aanvalsgolf, zaterdag, gaf IS in Raqqah een videofilm vrij waarop was te zien dat kinderen werden behandeld aan hun verwondingen.


Ook reageerde de extremistische groepering maandag door een video van executies in de Syrische stad op het internet te verspreiden. Twee Syriërs werden gedood omdat zij - zo stelt IS - spionnen zouden zijn. Op de beelden zijn twee mannen gekleed in oranje pakken te zien. Ze stellen zichzelf voor als Faysal Hussein Habibi (21) en Bishr Abdul-Azim (20). De mannen zeggen dat zij voor hun 'werkzaamheden' 400 dollar per maand ontvingen. Ze zouden gebieden die IS in handen heeft hebben gefilmd en gefotografeerd. De beelden stuurden ze naar het buitenland. Na hun verklaring worden de twee mannen aan een boom vastgebonden en van dichtbij geëxecuteerd.

Offensief
De luchtacties op Raqqah moeten ook de Koerdische milities ondersteunen bij hun offensief tegen Islamitische Staat. Zij hebben de afgelopen maanden een aanzienlijk deel van Syrië heroverd op de extremisten.

Na honderden dorpen in de bergen van noord-Syrië, werden de grenssteden Kobani en Tal Abyad ingenomen. Het verlies van de grensovergang Tal Abyad was een grote tegenslag voor IS omdat via deze grensovergang Raqqah werd bevoorraad.

De Koerdische milities zouden inmiddels Raqqah tot op 40 kilometer zijn genaderd. Zij stuiten echter op fel verzet van Islamitische Staat dat ook zelfmoordcommando's inzet om het offensief te stuiten. De luchtaanvallen moeten nu voor de Koerden verlichting brengen bij hun opmars.

Aleppo
De afgelopen dagen werd ook zwaar gevochten in Aleppo. Het Syrische regeringsleger haalt alles uit de kast om een offensief van de rebellen, geleid door de met al-Qaeda gelieerde beweging al-Nusra tot staan te brengen. De rebellen, waaronder ook door het Westen gesteunde groeperingen, controleren het zuiden van de stad, het regeringsleger het noorden.

Aleppo, tot het begin van de oorlog in 2011 het handelscentrum van Syrië, is door de aanhoudende strijd grotendeels veranderd in een ruïne.

Executies
Islamitische Staat gaf dit weekeinde een videofilm vrij waarin voor het eerst executies in Palmyra waren te zien. De historische stad van Syrië, met vermaard werelderfgoed, viel afgelopen mei in handen van de terroristen.

Op de beelden was te zien hoe beulen - tieners - 25 gevangengenomen Syrische soldaten executeerden in het oude amfitheater van de stad. Mogelijk zijn de terechtstellingen al in mei uitgevoerd, maar is de video nu pas vrijgegeven.
Bron

1 opmerking:

  1. Ze kunnen volgens Obama wel verslagen worden. Dat zou een verademing zijn voor de hele wereld. Maar dan moet er jarenlang jacht gemaakt worden op de leiders.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: