Translate

zondag 19 juli 2015

Nederlanders bij aanvaring veerboot op tanker in Zweden


,,Mijn dochters kwamen net aanlopen: Dit is niet goed, he pap."

© Twitter/Edwin Biskop.

Ze hoorden een harde knal en een schurend geluid. ,,Toen kwamen mijn dochters aanlopen en die zeiden: dit is niet goed, he pap", vertelt Edwin Biskop uit Zeeland. Het was inderdaad niet goed: de veerboot Jutlandica van Stena Line had zojuist een aanvaring gehad met een tanker, in de buurt van Göteborg. Het leverde een groot gat in de romp op.

De passagiersferry van Stena Line was met 531 passagiers en 89 bemanningsleden onderweg van Frederikshavn in Denemarken naar Göteborg in Zweden. Het is een overtocht die ook door veel Nederlandse vakantiegangers wordt gebruikt. De reis duurt zo'n drie uur. Rond 02.21 uur afgelopen nacht ging het mis.

Slapen
,,Ik lag even te slapen in een van de stoelen aan boord, toen ik wakker werd van een klap en een schuren geluid. De boot ging ook even heen en weer", vertelt Edwin.

Het leidde wel tot consternatie, maar niet tot paniek aan boord. ,,Iedereen bleef vrij rustig. Ik dacht in eerste instantie dat we tegen een ronddrijvende zeecontainer aan waren gevaren. Maar de kapitein riep even later om dat het om een rots ging." Het gebied voor de haven van Göteborg ligt vol met rotsen en eilanden.

De kapitien vertelde ook dat de botsing twee gaten in de romp had opgeleverd, waardoor de ferry water maakte. ,,Maar we konden we gewoon doorvaren naar Göteburg, dat was nog maar een uurtje." Er vielen voor zover bekend geen gewonden.

Tanker
Een woordvoerder van Stena Line zei vanmiddag dat het niet om een rots blijkt te zijn gegaan, maar om een ander schip. Volgens Scandinavische media was het de tanker Ternvind. Die lijkt volgens gegevens van Marinetraffic.com dezelfde koers te hebben gevaren. "Het andere schip is tegen de ferry gevaren. Hoe dat is gekomen, weten we nog niet. Dat wordt onderzocht", zegt de woordvoerder.

Toen Biskop met zijn vrouw en dochters van de boot afreden, zagen ze pas hoe groot het gat in de romp was. "Daar paste wel een auto doorheen. Dan schrik je toch wel even."

Haven
De Jutlandica kwam op eigen kracht in de haven en ligt daar nu nog steeds. Stena Line meldt dat de boot morgen naar een reparatiewerf gaat. Op de overtocht tussen Denemarken en Zweden wordt voorlopig een ander schip ingezet.

De familie Biskop is inmiddels al hun vakantiebestemming in Zweden aangekomen. ,,We zijn hier al voor de 18e keer. Nog nooit iets gehad tijdens de overtocht. Dus terug gaan we ook gewoon met de boot."
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: