Translate

vrijdag 24 juli 2015

Kans op zeldzame julistorm in kustgebied 'fifty-fifty'


Nog geen aanpassingen in programma’s grote evenementen

Ter illustratie © anp.


Weerbureau Weerplaza houdt ernstig rekening met een noordwesterstorm zaterdag. Het zou pas de negende julistorm zijn sinds 1906. ,,De kans is fifty-fifty'', verklaart weerman Michiel Severin van Weerplaza.

Niet hele land hoeft rekening te houden met stormachtige omstandigheden, maar wél met onstuimig weer en harde windstoten, aldus Severin. ,,De kustgebieden krijgen - als alles samenvalt - te maken met een storm. Het wordt sowieso wispelturig weer, want de minimale windkracht wordt 7 tot 8 (op de Schaal van Beaufort, red.). Vrijdagochtend zei ik dat de kans op een storm 70 procent was; nu ga ik voor 50 procent. Fifty-fifty, dus.''

Mocht het zover komen, is het pas de negende keer sinds 1906 dat er een zogenaamde julistorm plaatsheeft. De laatste julistorm was vorig jaar op 9 juli en daarvoor in 1969, weet Weerplaza. ,,Dat zou heel uniek zijn'', aldus de weerman. ,,Maar ik durf het nog niet te zeggen. Ik denk zelfs dat we pas zaterdagochtend kunnen zeggen of er een storm komt. 'Nowcasten' heet dat. Er is nog volop onzekerheid.''

Zware windstoten
Het KNMI waarschuwt voor stormachtige wind met zware windstoten, veel bewolking en af en toe een regenbui. Voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe geldt code geel, een waarschuwing voor gevaarlijk weer.

Dat het zaterdag onstuimig weer wordt, is een zekerheid. ,,Maar zondag wordt het al een stuk beter met minder wind'', legt Severin uit. ,,Maandag en dinsdag is het weer wisselvallig, maar daarna wordt het droger. De temperaturen zullen eerst matig zijn, maar voor de eerste week van augustus voorspellen we warmere dagen.''

Programma
Zaterdag staan enkele grote evenementen op het programma, zoals het Zomercarnaval in Rotterdam, theaterfestival De Parade in Utrecht en de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. De grote evenementen hebben hun programma nog niet aangepast. ,,We houden het weer nauwlettend in de gaten en zullen op basis daarvan de nodige maatregelen nemen. Het is duidelijk dat we wel eens betere jaren hebben gehad'', zegt de organisator van het Zomercarnaval in Rotterdam bijvoorbeeld. Elk jaar staan honderdduizenden mensen langs de kant van de weg om naar de duizenden dansers en danseressen te kijken.

Verder waarschuwt de VerkeersInformatieDienst (VID) om zaterdag niet met een caravan of aanhanger op de weg te gaan. Doordat de bomen vol in blad staan, vangen ze veel wind en kunnen er makkelijk takken afwaaien. Kampeerders wordt aangeraden hun tent goed vast te zetten.

Wegwerkzaamheden
Vanwege het verwachte slechte weer gaan een paar geplande wegwerkzaamheden dit weekeinde niet door. Het gaat om klussen bij de A17 in de omgeving van Roosendaal, meldde Rijkswaterstaat vrijdag. Er wordt een nieuwe datum voor gezocht.

Wegwerkers zouden in de nacht van vrijdag op zaterdag onder meer de A17 tussen knooppunt Noordhoek en Standdaarbuiten onder handen nemen. Ook zouden ze aan de slag gaan op de verbindingsweg van de A59 naar de A17 op het knooppunt. Een oprit van de A17 bij Roosendaal wordt eveneens later opgeknapt.
Bron
Lees ook: Onstuimige zaterdag op komst

1 opmerking:

  1. Moet ik dit geloven? Soms komen de voorspellingen helemaal niet uit.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: