Translate

woensdag 15 juli 2015

Grieks parlement stemt in met reddingsplan


Alex Tsipras spreekt het parlement toe tijdens de stemming over het reddingsplan. © afp.

,,We geloven er niet in, maar we zijn gedwongen dit te accepteren", zei de Griekse premier Alexis Tsipras over het reddingsplan waar het parlement in de nacht van woensdag op donderdag mee instemde. De premier dreigde met aftreden als zijn regeringscoalitie niet in zou stemmen met het plan.

Vooraf werd gedacht dat een meerderheid van de top van Tsipras' partij Syriza tegen zou gaan stemmen.

Tsipras is het niet eens met de maatregelen die Griekenland moet nemen in ruil voor een nieuw steunpakket van de geldschieters. Maar er is geen alternatief, stelde de premier tijdens een toespraak in het parlement.

229 parlementariërs stemden voor het reddingsplan, terwijl 64 tegenstemden. Zes parlementsleden onthielden zich van stemming. Bij de stemming moesten de parlementsleden na het zeggen van hun naam hardop 'ja' of 'nee' zeggen. Uit de zaal klonk boegeroep toen de ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis tegen het akkoord stemde.

Tegen het noodpakket
De Griekse minister Panagiotis Lafazanis van Energie is bereid af te treden als premier Alexis Tsipras dat wil. Lafazanis is een van de leden van regeringspartij Syriza die tegen het akkoord met de geldschieters stemden.

'We zijn parlementariërs van deze regering. We zijn voor Syriza als regeringspartij en steunen de premier. We zijn tegen het reddingsplan', aldus Lafanazis, die als minister ook een zetel in het parlement heeft.
Bron
Lees ook:  Prijzen in Griekenland blijven dalen
Lees ook : Btw-verhoging kost elke Griek een maandsalaris
Lees ook:  Grieken voldoen afbetalingen aan ECB en IMF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: