Translate

vrijdag 3 juli 2015

Buitenlandse Zaken: mogelijk meer aanslagen in Tunesië


Touroperators halen toeristen massaal terug

Mensen leggen bloemen neer op het plek van de aanslag vorige week © anp.


Nederlandse touroperators gaan hun reizigers donderdag terughalen uit Tunesië, nadat het reisadvies voor het land is aangescherpt. Dat meldt een woordvoerster van reisorganisatie Thomas Cook. Mogelijk volgen er nieuwe aanslagen, waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie heeft woensdagavond laat het reisadvies voor Tunesië aangepast. Alle niet-essentiële reizen naar het land worden ontraden. Er bestaat een risico op nieuwe terreuraanslagen, die gericht kunnen zijn tegen westerlingen en toeristen. Ook bestaat er gevaar voor ontvoeringen.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen specifieke aanleiding is geweest om het reisadvies aan te scherpen. ,,We hebben alle beschikbare bronnen geraadpleegd en overlegd met ambassades van andere EU-lidstaten. Op basis daarvan hebben we vastgesteld dat groepen toeristen op toeristische locaties de meeste risico's lopen. Daar zijn ook de twee aanslagen op gepleegd."

In Tunesië en op het eiland Djerba zitten nog 275 Nederlanders via vier reisorganisaties, Corendon, Sunweb, Thomas Cook (Neckermann) en TUI (Arke). Zij worden opgehaald met een vliegtuig van het Duitse Condor en zullen aan het begin van de avond aankomen in Amsterdam, aldus de woordvoerster van Thomas Cook.

Aanslag
Tunesië heeft tot nu toe twaalf mensen aangehouden in verband met de aanslag in Sousse. De autoriteiten zijn verder op zoek naar nog twee verdachten die samen met de student die de aanslag pleegde, hebben getraind in jihadistenkampen in buurland Libië.

Volgens Tunesië is een groep verantwoordelijk voor de aanslag in Sousse en die op het Bardomuseum in Tunis in maart. ,,Deze groep is getraind in Libië en had een gezamenlijk doel'', aldus de minister voor Parlementaire Relaties, Lazhar Akremi.

In Sousse schoot een student 38 mensen dood, onder wie dertig Britten. In Tunis zaaiden twee schutters dood en verderf in het Bardomuseum waardoor 21 mensen omkwamen. De terroristen vonden ook de dood.
Bron
Lees ook: President kondigt noodtoestand af in Tunesië
Lees ook: Premier Tunesië: politie kwam te langzaam in actie

1 opmerking:

Laat een reactie achter: