Translate

maandag 15 juni 2015

Zwols ziekenhuis voor rechter na gruweldood baby

Isala Klinieken in Zwolle moet zich verantwoorden voor het medisch tuchtcollege voor de dodelijke verminking van een ba­by. Het jongetje, dat veel te vroeg werd geboren maar wel gezond en levensvatbaar was, stierf in april 2013 tijdens de bevalling. De ouders verwijten de gynaecoloog medische nalatigheid.

De tuchtzaak wordt voorbereid door letselschadespecialist Yme Drost. De vader deed zaterdag zijn verhaal in De Telegraaf. Volgens hem is het tijdens de bevalling van het kindje na een zwanger­schap van 25 weken, gruwelijk mis gegaan. Het jongetje kwam in twee losse delen: eerst het lijfje en anderhalf uur later het hoofdje, dat was achtergebleven in de baar­moeder. De bevalling ging heel snel. Volgens de vader is de gynae­coloog direct aan de beentjes en het rompje gaan trekken. Veel te hard toen het hoofdje klem zat. ,,In een split-second had ik willen roepen: niet zo hard! Ik had hem willen stoppen, had ik het maar gedaan."

Arts ontkent
Volgens de vader ontkent de arts dat hij iets fout heeft gedaan. In het sectieverslag staat echter dat het kindje geen aangeboren af­wijkingen had die het drama kun­nen verklaren. De vader betreurt de gang naar het tuchtcollege. ,,Het ziekenhuis had dit kunnen voorkomen als men de fout had toegegeven; ik weet dat ongeluk­ken kunnen gebeuren. Maar de fout wordt nog altijd ontkend."

In een reactie aan de Stentor laat Isala weten de 'verdrietige ge­beurtenis' te kennen. ,,Wij heb­ben alle begrip voor de emoties die hiermee gepaard gaan", zegt een woordvoerder. ,,Wij zijn meer­dere keren zeer uitvoerig met el­kaar in gesprek geweest.'' Volgens het ziekenhuis is de kwaliteit van de afdeling en het functioneren van medewerkers en specialisten niet in het geding. De kwestie is gemeld aan de inspectie. Hoe die heeft gereageerd, kon de woord­voerder zondag niet zeggen.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: