Translate

maandag 22 juni 2015

'Voorstellen Tsipras goede basis voor overleg Eurotop'


De voorzitters van het Europees parlement (Martin Schulz), de eurogroep (Jeroen Dijsselbloem), de Europese Commissie (Jean-Claude Juncker), en de Europese Raad (Donald Tusk). (Van links naar rechts) © reuters.


De nieuwe voorstellen die Griekenland aan zijn schuldeisers heeft voorgelegd, vormen een 'goede basis' voor het overleg van de eurogroep dat vandaag plaatsvindt. Dat heeft Martin Selmayr, kabinetschef van de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, laten weten via Twitter.

Griekenland heeft de nieuwe voorstellen voorgelegd aan de zogenaamde 'trojka' van schuldeisers: de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Selmayr bevestigde in zijn tweet dat ook het IMF en de ECB de voorstellen hebben ontvangen. Over de inhoud van de voorstellen is nog niets bekend.

De ministers van Financiën van de eurolanden overleggen maandagmiddag in Brussel over de Griekse schuldenkwestie. Later op de dag komen ook de staatshoofden en regeringsleiders van de landen van monetaire unie samen. Ze proberen te vermijden dat Griekenland eind deze maand gedwongen wordt de eurozone te verlaten.

Voorafgaand aan het overleg van de eurogroep zal de Griekse premier Alexis Tsipras ook nog een ontmoeting hebben met de Europese commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, IMF-topvrouw Christine Lagarde, ECB-voorzitter Mario Draghi en de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem. De ontmoeting in Brussel wordt gezien als een van de laatste mogelijkheden om een akkoord te bereiken en een bankroet van Griekenland af te wenden.
'Grieken bereid tot concessies


Volgens Griekse media is de Griekse regering bereid tot dusver heilige huisjes omver te schoppen om ook na 30 juni financiële hulp te krijgen van zijn schuldeisers. Het vervroegde pensioen wordt grotendeels afgeschaft, er komt een btw-verhoging en rijke Grieken kunnen een extra belastingaanslag verwachten.

Premier Alexis Tsipras diende afgelopen weekeinde een nieuw voorstel in dat maandag wordt besproken.

Details over wat Tsipras de 'definitieve oplossing' noemde, zijn niet bekendgemaakt. De kabinetschef van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, liet evenwel al weten dat het voorstel een 'goede basis' vormt voor de eurotop.


Bron
Lees ook: Teruglezen: Erop of eronder voor Griekenland
Lees ook: Eurogroep uit elkaar zonder akkoord over Griekse crisis
Lees ook: Griekse kaarten moeten vanmiddag zijn geschud
Lees ook: 'Geldschieters doen Griekenland nieuw aanbod'
Lees ook: Tsipras wil Grieken laten stemmen over reddingsplan
Lees ook: 'Van Grieks spel zijn gewone mensen de dupe'
Lees ook: Griekenland gaat 1,6 miljard aan IMF niet afbetalen
Lees ook: Teruglezen: Wat doet Europa met straatarm Griekenland?
Lees ook: Tsipras: 'Griekenland wordt niet uit euro gegooid'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: