Translate

dinsdag 16 juni 2015

Verwoeste Boeddhabeelden herleven als hologram


 De Taliban gebruikte explosieven om de beelden te verwoesten. Op de bewuste plek is alleen een gat over. © afp.


De verwoeste Boeddhabeelden in Afghanistan zijn weer terug. Althans tijdelijk. Een Chinees echtpaar kon de lege plekken niet meer aanzien en projecteerde de twee heilige figuren als hologrammen op de rotsen, meldt Khaama Press.

Een golf van ontzetting ging door de wereld toen de Taliban hun kruistocht tegen niet-islamitische kunst voerde. De tweeduizend jaar oude Boeddhabeelden in de Bamiyan vallei, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed, werden in 2001 volledig verwoest. Wat overbleef waren metershoge lege plekken in de rotsen.

Verwoesting
Het Chinese paar Janson Yu en Liyan Hu volgde jarenlang de ontwikkelingen rondom een eventuele herbouw van de monumentale standbeelden. Ze waren enorm geraakt door de brute verwoesting en wilden ze, op hun eigen manier, terugbrengen. Middels een 3D-laserprojectie mochten ze deze maand de beelden één avond tot leven wekken. Er werd geen ruchtbaarheid aan geven, toch wisten nog 150 mensen de Bamiyan vallei te vinden om de hologrammen te bekijken. Voor de projecties kreeg het echtpaar officieel toestemming van de Afghaanse overheid en Unesco.
Lasers

Yu en Hu zijn overigens niet de eersten die proberen de heilige standbeelden tot leven te wekken. Eerder werkte een team van Duitse archeologen aan een reconstructie, maar staakte dit omdat de VN geen toestemming gaf. In 2005 wilde de Japanse kunstenaar Hiro Yamagata middels lasers Boeddha's op lege rotsplekken afbeelden, maar dit project kwam nooit van de grond.

Uit een rapport van de Afghan Analysts blijkt dat de Taliban het moeilijk heeft. In regio's waar de organisatie voorheen op steun kon rekenen, is ze niet meer welkom. De strijders hebben vooralsnog geen capaciteit meer voor grote gevechten.Bron
Lees ook: Amerikanen vinden gestolen kunst in huis IS-leider


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: