Translate

woensdag 17 juni 2015

'Serieuze tipgever meldt zich over rampvlucht MH17'

© epa.


In de zaak rond het neerschieten van vlucht MH17 heeft zich een serieuze tipgever gemeld die informatie zou hebben over het mogelijk tegenwerken van het onderzoek door overheden. Dat heeft privédetective Josef Resch gezegd tegen het Duitse zakenblad Capital.

Hij loofde namens anonieme opdrachtgevers miljoenenbeloningen uit voor informatie die zou kunnen leiden naar de daders of opdrachtgevers voor het neerschieten van de Boeing van Malaysia Airlines.

,,Onze opdrachtgevers hebben de informatie gekregen die ze zochten'', zei Resch en ,,daarmee is mijn opdracht beëindigd''. De directeur van bedrijfsrecherchebureau Wifka is naar eigen zeggen eind mei betaald voor zien diensten door zijn opdrachtgevers die ook hij niet kent.

Informatie
In september loofden onbekenden 30 miljoen dollar uit voor informatie over de daders van het neerschieten van MH17. In november kwam daar nog eens 17 miljoen bovenop voor informanten die kunnen aantonen dat de autoriteiten in sommige landen opheldering van de ramp tegenwerken.

,,We zoeken een tweede Edward Snowden'', zei Resch toen, met een verwijzing naar de klokkenluider die de grootschalige afluisterpraktijken door de Amerikaanse geheime dienst NSA aan het licht bracht. Die lijkt zich nu gemeld te hebben. Resch bracht hem in contact met de tussenpersoon van zijn opdrachtgevers en ,,de partijen hebben een overeenkomst gesloten''. De informant zou nu kunnen rekenen op de beloning van 17 miljoen.

Inhoudelijk mag Resch niets kwijt. Hij heeft getekend voor geheimhouding toen hij de klus aannam. Maar, zo gaat hij verder: ,,Ik reken erop dat er snel iets gebeurt. Wie zoveel geld betaalt voor informatie houdt die niet voor zichzelf.''

Vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur crashte 17 juli vorig jaar met 298 mensen aan boord in het oosten van Oekraïne. Onder de slachtoffers waren 196 Nederlanders.
Bron
Lees ook: Onderzoeksraad zwijgt over inhoud MH17-rapporten

1 opmerking:

Laat een reactie achter: