Translate

maandag 15 juni 2015

N-Koreaanse soldaat vlucht over zwaarbewaakte grens

© reuters.


Vluchten uit Noord-Korea is al zeer moeilijk en gevaarlijk, maar een jonge soldaat heeft een wel heel bijzondere route genomen: door de gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen Noord- en Zuid-Korea, de zwaarst bewaakte grens ter wereld.

De soldaat, die nog een tiener zou zijn, zou maandagmorgen rond acht uur plaatselijke tijd een Zuid-Koreaanse grenswachter in Hwacheon hebben benaderd, meldt de Telegraph bij monde van een ambtenaar van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie.

Er werd niet geschoten of waarschuwingsschoten gelost, omdat de soldaat duidelijk maakte dat hij wilde overlopen. De militair werd in hechtenis genomen terwijl zijn verhaal werd nagetrokken.

Duizend Noord-Koreanen
Jaarlijks ontvluchten meer dan duizend Noord-Koreanen de geïsoleerde en totalitaire dictatuur, maar die gaan meestal via China. Vluchten via de DMZ is zeldzaam. Dat gebeurde in 2012 voor het laatst. In 2014 zwommen twee mannen de Gele Zee over.

De demarcatiezone tussen de twee Korea's, die formeel nog met elkaar in oorlog zijn maar in 1953 een wapenstilstand sloten, is vier kilometer breed en versterkt met landmijnen en prikkeldraad. Aan de Zuid-Koreaanse kant zijn telefoons waarmee deserteurs uit het noorden om hulp kunnen vragen.

Het persbureau Yonhap berichtte dat het Noord-Koreaanse leger dit jaar landmijnen langs de grens legde, vermoedelijk om deserties te voorkomen. Het Zuid-Koreaanse leger wilde daar echter niet op reageren.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: