Translate

vrijdag 26 juni 2015

Jihadist pleegt aanslag op Franse gasfabriek

Een gasbedrijf in het Franse Saint-Quentin-Fallavier (dichtbij Lyon) is vrijdagochtend het doelwit geworden van een terreuraanslag. Daarbij is een man onthoofd. Bij de aanslag, waarbij ook een explosie plaatsvond, zijn meerdere mensen gewond geraakt. Volg ook onsliveblog voor het laatste nieuws.

Volgens ooggetuigen vond de aanslag even voor 10.00 uur plaats bij het bedrijf Air Products. Volgens de eerste berichten waren twee mannen betrokken bij de aanslag, maar nu lijkt het erop dat er slechts één hoofdverdachte is. Het is nog onduidelijk of er meerdere mensen betrokken geweest zijn bij de voorbereiding van de aanslag. Volgens Franse diplomaten zou het onthoofde slachtoffer de werkgever zijn van de hoofdverdachte, meldt AP.

Eenmaal binnen heeft de hoofdverdachte, Yassine S., het onthoofde hoofd van het slachtoffer op een hek bij het bedrijf gespietst. Zijn lichaam is ergens anders gevonden, in het bijzijn van een vlag van IS.

Volgens ooggetuigen reed een gestolen auto het bedrijf binnen. De auto doorboorde enkele gasflessen, waarna er een explosie volgde. Daarbij zijn zeker twee mensen gewond geraakt.

De hoofdverdachte meldde tijdens de aanslag aan de medewerkers van het bedrijf dat hij bij IS hoort. De man is aangehouden. Ook een tweede verdachte zou zijn ondervraagd, maar hij bleek niets met de aanslag te maken te hebben.


Tekst op hoofd geschreven
De hoofdverdachte van de aanslag, Yassine S., zou een getrouwde man en vader van drie kinderen zijn. Hij woont in een dichtbevolkte voorstad van Lyon, Saint-Priest, niet ver van de plaats van de aanslag Saint-Quentin-Fallavier. Volgens een buurvrouw is het een erg beleefde man.

De onthoofde man is geen werknemer van het Franse bedrijf, maar een bedrijfsleider van een transportbedrijf. De man was toevallig op het terrein om een bestelling af te leveren, meldt Le Dauphiné Libéré. Zijn lichaam werd onthoofd buiten het terrein gevonden. Zijn hoofd was op het prikkeldraad van het hek rondom het bedrijf geplaatst, samen met twee vlaggen van Islamitische Staat. Volgens Franse media zou er op zijn hoofd een Arabische tekst zijn geschreven. Het is nog niet bekend wat de boodschap van deze tekst is.

Hollande
De president van Frankrijk, François Hollande, die vrijdagmorgen aanwezig was bij een overleg in Brussel, kwam aan het begin van de middag terug naar Parijs. ,,Hij staat in direct contact met de minister van Binnenlandse Zaken en de veiligheidsdiensten", meldde een woordvoerder. Om 15.30 uur was er een speciaal veiligheidsberaad in het Élysée, het presidentieel paleis.

Op diverse plaatsen in de regio Rhône-Alpes is de beveiliging aangescherpt. De Franse coördinator terrorismebestrijding heeft een onderzoek ingesteld, waarmee de daad kan worden beschouwd als een terroristische aanslag.

Jean-Jack Queyranne, voorzitter van de regio Rhône-Alpes is geschokt. ,,Ik voel afschuw bij deze barbaarse gebeurtenis vanochtend in het hart van de Isère. Bovenal wil ik mijn solidariteit betuigen aan de slachtoffers, hun families en naasten. We moeten stoppen met speculeren over bedreigingen. We moeten zorgen dat angst niet gaat regeren. Net zoals in januari, moet het hele land zich verenigen om het gevaar onder ogen zien. Het land moet vechten tegen de terreur."

Geen ontploffingsgevaar
Air Products heeft ook een vestiging in Nederland. Het bedrijf is van Amerikaanse origine. Michel Bacconnier, de burgemeester van Saint-Quentin-Fallavier heeft in een reactie aangegeven dat er geen ontploffingsgevaar meer is in het industriegebeid. ,,De daar aanwezige gassen zijn stikstof, zuurstof en argon." De provincie heeft het crisisbeheer op zich genomen.
Bron
Lees ook: Teruglezen: Alles over de aanslag in Frankrijk
Lees ook: Terreuraanslag Frankrijk: wat weten we tot nu toe?
Lees ook: Zeker 37 doden door aanval op luxeresorts Tunesië
Lees ook: IS eist aanslag op sjiitische moskee in Koeweit op

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: