Translate

maandag 22 juni 2015

Groen licht EU-missie tegen mensensmokkelaars

Een foto van bootvluchtelingen ter illustratie © anp.


De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen hebben maandag het groene licht gegeven voor militaire actie tegen mensensmokkelaars in het Middellandse Zeegebied. Van de bewindslieden mag fase één in werking treden; met vliegtuigen, schepen en drones informatie verzamelen over de werkwijze van de smokkelaars voor de Libische kust.

Later moeten fases twee en drie komen waarbij de boten van smokkelaars in beslag genomen en vernietigd worden. De EU wil met de maatregelen een halt toeroepen aan bendes die vluchtelingen in overvolle gammele bootjes de Middellandse Zee op sturen voor hun reis naar Europa.

Duizenden migranten hebben dat al met de dood moeten bekopen. Naar schatting 80 procent van de vluchtelingen die in Europa komen, reist via Libië.

Voorkomen
Minister Bert Koenders wil dat de EU-missie snel het volkenrechtelijk mandaat krijgt om meer taken uit te voeren. ,,Het is nu aan Libië en de VN om ervoor te zorgen dat we echt door kunnen zetten en de dood van duizenden bootvluchtelingen kunnen voorkomen.''

Over twee weken kunnen de eerste schepen beginnen met patrouilleren om inlichtingen te verzamelen. Ook is afgesproken dat allerlei diensten en organisaties hun data gaan delen. ,,Dit is een cruciaal element in de strijd tegen mensensmokkelaars. Zodra we weten hoe ze opereren, kunnen we ingrijpen'', aldus Koenders. De nieuwe missie is volgens hem nodig om de smokkelaars hard aan te pakken.

,,Mensensmokkelaars buiten de wanhoop van migranten uit. Ze teren op de hoop waarmee bootvluchtelingen aan boord gaan van gammele bootjes, hun dood tegemoet. En ze kijken niet op of om als tientallen, honderden of duizenden mensen de oversteek niet halen. Dit soort criminele praktijken moet worden gestopt.''

Sancties Rusland
De EU-ministers besloten maandag ook dat de economische sancties tegen Rusland wegens inmenging in Oekraïne worden verlengd tot 31 januari 2016. Zolang het akkoord van Minsk niet volledig wordt geïmplementeerd blijven de strafmaatregelen van kracht.
Bron

1 opmerking:

  1. Wat kunnen ze hiermee bereiken. Hopelijk maakt het de situatie niet gevaarlijker dan het nu is.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: