Translate

donderdag 4 juni 2015

Eigenaar Jordanees café stuit bij verbouwing op 'schatkist'

Het hol waar achter de kluis vandaan kwam © Laurence Docherty.


,,Nooit meer werken!"was het eerste dat Laurence Docherty dacht toen hij in zijn café De Parel op een ouderwets ogende kluis stuitte. De eigenaar van de kroeg op de Westerstraat had net een muurtje opengebroken om ruimte te maken voor zijn twee nieuwe ijskasten. Het Parool ging op bezoek bij de jonge kroegeigenaar.

,,Het verhaal dat er in De Parel een schat verborgen ligt, gaat al jaren. Maar er gaan in de Jordaan altijd wel verhalen dus in eerste instantie dacht ik: het zal wel", zegt Docherty, terwijl hij de restanten van een muurschildering schoon staat te maken.

,,Het gaat om een muurtje van twee bij drie meter dat bijna helemaal weggerot is, maar op een klein deel staat een Amsterdams tafereel met gracht en kerktoren. Geen idee hoe oud het is, maar daar komt binnenkort iemand naar kijken."

Gek
Tegen het onderste gedeelte van de muur zaten twee planken, die Docherty en zijn compagnons verwijderden. Dat bleek een goede zet, want achter het hout bleek een ouderwetse kluis verstopt. Loeizwaar, maar er kwam wel geluid uit. ,,Dan word je wel even gek", aldus de kroegbaas. ,,Dan denk je: hier zit goud in of iets dergelijks."

,,Wonder boven wonder hebben we het ding open gekregen", gaat Docherty verder. Er zat een authentiek tupperware-achtig bakje in de kluis. ,,Waarschijnlijk uit de jaren zestig ofzo, want het was echt van dat ouderwetse harde plastic. Ik denk dat het zeker twintig of zelfs dertig jaar achter de muur heeft gezeten."

De echte schat?
Waarde heeft de gevonden schat echter niet. ,,Er zat echt niks in. Niet eens een briefje met 'goed gevonden!" ofzo. Wel stond er aan de buitenkant van de kluis iets dat op een code leek. Ik denk dat vorige eigenaren hier hun kas bewaarden.'

Hoewel hij de nodige lol heeft gehad van deze vondst is Docherty niet van plan de rest van zijn tent open te beitelen op zoek naar de échte schat. ,,Het hangt hier vol met meer dan honderd jaar oude betegeling. Jammer dat we nu geen diamant of iets dergelijks hebben gevonden, maar verder laat ik de boel liever heel."
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: