Translate

donderdag 11 juni 2015

'Atoomoverleg met Iran doelwit van cyberspionage'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (rechts) in gesprek over het Iraanse atoomprogramma met onder anderen zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif in Genève (links). © afp.


Het overleg over het Iraanse atoomprogramma is doelwit geweest van cyberspionage. Dat heeft beveiligingsbedrijf Kaspersky woensdag bekendgemaakt. De software die wordt gebruikt voor de spionage was zo geavanceerd dat die volgens Kaspersky door een regering moet zijn ontwikkeld.

Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal zit Israël achter de spionage, omdat het land fel tegen een akkoord met Iran is. De onderhandelingen vinden in het diepste geheim plaats in hotels.

De onderhandelaars hopen tegen het einde van de maand een akkoord te hebben bereikt. Een voormalig medewerker van de Amerikaanse inlichtingendiensten zei dat het atoomoverleg vermoedelijk ook doelwit is geweest van spionagepogingen van andere landen, zoals Rusland.

Nauwe banden Russische inlichtingendienst
De ontdekking van Kaspersky is bevestigd door het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Symantec. Kaspersky heeft eerder pogingen tot cyberspionage ontdekt. De baas van Kaspersky, Eugene Kaspersky, werkte in de jaren tachtig in het Sovjetleger en heeft nog altijd nauwe banden met de Russische inlichtingendiensten.

In een verklaring schrijft het bedrijf dat de software, die de naam Duqu heeft gekregen, 'een van de meest geavanceerde, geheimzinnigste en machtigste dreigingen' vormt in de wereld van cyberspionage.
Bron

1 opmerking:

  1. De beveiligingsbedrijven hebben het maar druk bij zulke belangrijke bijeenkomsten.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: