Translate

dinsdag 9 juni 2015

Archeologen ontdekken bijzondere schat in Ethiopië

In Ethiopië zijn bijzondere archeologische vondsten gedaan. © Evert J.Bruinekool .


Britse archeologen hebben een spectaculaire vondst gedaan in het noorden van Ethiopië: juwelen uit het Romeinse rijk. De schat is meer dan tweeduizend jaar oud, volgens The Guardian.

Louise Schofield, voormalig curator van het British Museum, coördineerde de opgravingen in Ethiopië. In Aksum, het voormalige middelpunt van het gelijknamige koninkrijk, werden elf graven ontdekt met bijzondere objecten, waaronder een ring en kettingen, uit de eerste en tweede eeuw. De vondst bewijst, volgens Schofield, dat de Romeinen eerder met Afrika handel dreven dan voorheen was verondersteld.

Geliefd
,,Ik stond perplex toen ik de juwelen zag,'' aldus Schofield. ,,Het stond vast dat we hier iets zouden vinden, maar dit had ik niet verwacht.'' Ze was met name onder de indruk van een graf met een vrouw die ze 'schone slaapster' noemde. De wijze waarop het lichaam en de voorwerpen in het graf lagen, bewees dat dit een geliefd persoon moet zijn geweest. Ze lag op haar zij en en keek naar de spiegel in haar hand. Ook droeg het stoffelijk overschot een bronzen ring. Om haar nek hing een ketting met talloze kraaltjes. Het moet een rijke dame zijn geweest, vermoedt Schofield.

Hiernamaals
Daarnaast zijn twee perfect bewaard gebleven drinkbekers gevonden. Net als een kruik die nader onderzocht wordt. De archeologe hoopt dat hiermee duidelijkheid komt over de voormalige inhoud. ,,Vermoedelijk zat hier voedsel in, bestemd voor het leven in het hiernamaals.''


De archeologen ontdekten nog een ander vrouwelijk skelet met een ketting van glazen kraaltjes. Alle opgravingen worden tentoongesteld in een nieuw, door Duitsland gefinancierd museum. Waarschijnlijk worden enkele stukken nog uitgeleend aan het British Museum.

Het stond vast dat we hier iets zouden vinden, maar dit had ik niet verwacht.
Louise Schofield1 opmerking:

Laat een reactie achter: