Translate

donderdag 2 april 2015

'Nog even en Islamitische Staat is weg uit Irak'


Strijdmacht bulkt van vertrouwen na herovering Tikrit

Een woedende veiligheidsagent haalt in Tikrit uit naar een gevangen IS-strijder die geen kant op kan. Een ander probeert de molestatie te voorkomen © Reuters.


Met de herovering van Tikrit op Islamitische Staat poetst de Iraakse strijdmacht niet alleen zijn geschonden blazoen op. Het succes smaakt naar meer. Mosul, de tweede stad van het land, is het volgende doelwit.

Premier Haider al-Abadi moet en zal in Tikrit zijn. Hij viert er, uitbundig zwaaiend met een Iraakse vlag, de zege op Islamitische Staat. ,,Ik beloof dat we snel zullen beginnen met de wederopbouw,'' aldus Al-Abadi. Zijn minister van Defensie, Khalid al-Obeidi, struikelt bijna over zijn woorden als hij de loftrompet steekt. Al-Obeidi spreekt van 'een magnifieke overwinning'. ,,Dit succes is pas het begin van de strijd tegen Islamitische Staat. We komen eraan, Anbar. We komen eraan, Nineveh,'' aldus de minister die daarmee enkele provincies noemt waar de terroristische beweging het nog voor het zeggen heeft.

Veldslag
De bevrijding van Tikrit, de geboorteplaats van wijlen dictator Saddam Hoessein, was wel een veldslag van de lange adem. Het regeringsleger, gesteund door sji'itische milities en soenni-stammen, bereikte vorige maand de poorten van Tikrit. Toen het offensief op 2 maart werd ingezet, speelde de Iraanse adviseur en generaal Qassem Suleimani van meet af aan een hoofdrol in de strategie.

De aanvalsmacht stuitte op taai verzet van strijders van Islamitische Staat. Beetje bij beetje vocht de coalitie zich een weg naar het centrum van Tikrit, waarbij soms bloedige gevechten van huis tot huis werden gevoerd. Vorige week kregen de aanvallers steun van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Zij schakelden de mortieren van IS uit, waardoor het verzet werd gebroken. In de stad zouden nu alleen nog enkele scherpschutters actief zijn, op wie flink wordt gejaagd. Bij de gevechten zijn bijna duizend mensen om het leven gekomen, onder wie 729 burgers.

Dagelijkse leven terug
De Iraakse regering is er nu alles aan gelegen om de inwoners van Tikrit weer hun normale dagelijks leven terug te geven. ,,Als de auto- en bermbommen zijn opgeruimd, zullen we de politiebureaus heropenen. Ook richten we comités op die zullen toezien op de terugkeer van mensen die de stad zijn ontvlucht,'' zegt de minister van Binnenlandse Zaken, Al-Ghabban.

De wederopbouw wordt een fors karwei. Veel gebouwen zijn beschadigd, vooral in het centrum en in het zuidelijke deel van de stad.

Noodzakelijk
De herovering van Tikrit was noodzakelijk voor een offensief tegen IS in Mosul, de grootste Iraakse stad in handen van de terreurgroep. Tikrit ligt 100 kilometer ten noorden van Bagdad, aan het wegennet dat de hoofdstad met Mosul verbindt. Voor een offensief op de hoofdstad van Nineveh kan de strijdmacht nu gebruikmaken van opgebouwde voorraden in Tikrit.

De extremisten veroverden Saddams geboorteplaats vorig jaar zomer, bij een bliksemoffensief dat hen razendsnel tot op minder dan 100 kilometer van de hoofdstad Bagdad bracht.

Knauw
Volgens Aziz Jaber, professor politicologie aan de Mustansiriyah Universiteit in Bagdad, is de inname van Tikrit het 'begin van het einde van IS in Irak'. ,,De psychologische oorlogsvoering van IS heeft een flinke knauw opgelopen. Deze zege is ook prima voor de moraal van het regeringsleger,'' aldus Jaber.

Toch slaagde IS er gisteren in een succes te melden. Strijders van de extremistische organisatie namen in de Syrische hoofdstad Damascus het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk over. De IS-leden vielen aan vanuit de wijk Hajar Aswad, die zij al in handen hebben.

IS zou zijn gesteund door de rebellenbeweging Jabhat al-Nusra. Niet eerder drongen IS-strijders zo diep door in Damascus. Deze opmars kan wel eens een grote bedreiging vormen voor het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.


Bron

1 opmerking:

Laat een reactie achter: