Translate

vrijdag 10 april 2015

Groep 'feministische' jihadistes opgedoken in SyriëJihadisten. Dat woord roept het bekende beeld op van mannen met boze blikken en grote baarden die in stoffige woestijnsteden bloedbaden aanrichten, religieuze teksten opdreunen en driftig zwaaien met volautomatische wapens. Maar in een onlangs opgedoken video komen jihadisten van een heel ander kaliber aan het woord.

Ook zij hebben kalasjnikovs en zien er levensgevaarlijk uit. Maar de groep van naar verluidt 45 vrouwelijke islamitische extremisten heeft een standpunt waar terreurgroep IS niet blij mee zal zijn.

,,De rol van een vrouw is niet minder belangrijk dan die van een man'', wordt er door de vrouwen gezegd in een video die in het bezit is gekomen van de Britse krant The Independent. De tabloid publiceert het vijf minuten lange filmpje niet.

Moordlustige dames
De strijdlustige dames zijn in de video in volledig lichaamsbedekkende kleding te zien. Ze lopen met geheven AK-47's rond en roepen teksten als 'Allah is groot'. Ook wordt er geoefend met schieten.

Een vrouw vertelt in de camera dat zij en haar groepsgenotes hun land en mensen willen verdedigen. ,,We zijn getraind in het schieten en onderhouden van een wapen en kennen de Sharia.''

Geen IS
De groep zou verblijven in een gebied in het noorden van Syrië, dat niet in handen is van IS. Er zijn ook geen vlaggen of andere verwijzingen naar IS te zien in het filmpje, schrijft The Independent.

Wat de vrouwen precies willen bereiken, en welke rol hun mening over vrouwen daarin speelt, blijft een mysterie. ,,Ze hebben het over het implementeren van de woorden van Allah, maar er is onduidelijkheid over hun drijfveren'', zegt Charlie Winter van de Britse antiradicaliseringsdenktank Quilliam tegen The Independent.

Voor de man zorgen
Winter denkt niet dat de vrouwen iets met IS of bijvoorbeeld al-Nusra te maken hebben. IS heeft een heel duidelijke mening over de rol van de vrouw, die de terreurgroep heeft vastgelegd in een manifest. De strekking daarvan in het kort: vrouwen moeten vooral thuisblijven en hun man verzorgen.

,,Dit filmpje laat zien hoe de vrouwen zich positioneren als vrouwelijke gevechtseenheid en dat ze de ondersteunende vrouwenrol verketteren.'' Volgens Winter zijn de vrouwen wel degelijk jihadisten, maar is hun idee van een jihad anders is dan bij IS. ,,Het zou kunnen dat ze het hebben over een puur defensieve jihad, eentje die beperkt is tot het voeren van oorlog tegen het Syrische regime.''
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: