Translate

dinsdag 7 april 2015

'Een op tien besmet met kippenvleesbacterie'


Door ESBL-bacterie reageren mensen minder op antibiotica

© Archieffoto ANP.


Circa 5 tot 10 procent van de Nederlandse bevolking is besmet met de gevaarlijke bacterie ESBL. Dat blijkt uit onderzoek van arts-microbioloog Ilse Overdevest, die morgen promoveert bij het VUmc.

De bacterie, waar volgens de onderzoekster 80 procent van het kippenvlees mee besmet is, produceert enzymen die de werking van antibiotica uitschakelen. Doordat de ESBL-bacterie verder oprukt reageren steeds minder mensen op antibiotica. De bacterie ontstaat door gebruik van antibiotica. Overmatig gebruik van antibiotica in de veeteelt draagt hieraan bij.

Behalve kippenvlees is ook rundvlees vaak besmet met de risicovolle bacterie. Overdevest verwacht dat steeds meer mensen besmet zullen raken. Doordat de bacterie zich goed heeft aangepast aan mensen, blijft de bacterie ook steeds langer in mensenlichamen aanwezig. Gezonde mensen hebben weinig last van de bacterie, maar mensen met een verminderde weerstand kunnen er erg ziek van worden.

,,Overal wordt intensief gebruik gemaakt van antibiotica. Antibiotica moeten alleen gebruikt worden als het echt nodig is. Op die manier kan de toename van resistentie geremd worden en de ontwikkeling van nieuwe vormen van resistentie voorkomen'', stelt de onderzoekster. Voor het onderzoek werden 720 monsters van huisartspatiënten en 927 monsters van ziekenhuispatiënten onder de loep genomen.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: