Translate

vrijdag 27 maart 2015

'Stroomstoring samenloop van omstandigheden'


Kortsluiting op verkeerd moment in hoogspanningsstation

Het hoogspanningsstation Diemen © epa.


De grote stroomstoring vandaag had een technische oorzaak en was het gevolg van een bijzondere samenloop van omstandigheden. Dit heeft netbeheerder TenneT laten weten.

De oorzaak van de storing lag in het hoogspanningsstation Diemen. Dit station is ,,dubbel uitgevoerd'', wat betekent dat als de ene helft van het station uitvalt, de andere helft automatisch het elektriciteitstransport overneemt. Bij een omschakeling in verband met werkzaamheden zijn beide helften vanochtend kort gekoppeld geweest. Dat is een gebruikelijke procedure.

Om 0
9.37 uur is er vermoedelijk kortsluiting opgetreden in het hoogspanningsstation, waarna beide helften automatisch zijn uitgeschakeld. Deze beveiliging is bedoeld om bij een kortsluiting te voorkomen dat er meer componenten kapot gaan, vergelijkbaar met de zekeringen in de meterkast thuis. Door die beveiliging was TenneT naar eigen zeggen in staat om het station binnen een uur weer in bedrijf te nemen. Vervolgens zijn de aan station Diemen gekoppelde provinciale distributienetten weer operationeel gemaakt en kregen de grote klanten weer beschikking over elektriciteit. Ook kon regionale netbeheerder Liander de elektriciteitsvoorziening lokaal weer gaan herstellen.

Onderzoek
Rond één miljoen huishoudens werden getroffen door de storing, een van de grootste van de afgelopen jaren in Nederland. De laatste storing op het hoogspanningsnet vond in 1997 plaats. TenneT heeft inmiddels een intern onderzoek opgestart naar de oorzaak van de storing en daarnaast technisch adviseur DNV GL gevraagd onmiddellijk een extern onderzoek te doen.

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering van het kabinet over de grote stroomstoring. De VVD noemt de storing ,,bijzonder zorgelijk''.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: