Translate

zondag 15 maart 2015

Schoolvriendjes herkennen 12-jarige beul 'Ryan' in video
’Vorig jaar speelde ik hier nog voetbal met hem’

Beeld uit video © Site.

In Frankrijk is het jongetje herkend dat op een filmpje van terreurorganisatie IS een kogel door het hoofd schiet van een gevangene. Hij is 12 jaar oud en komt uit Toulouse. Zijn 31-jarige stiefvader Sabri Essid is de tweede persoon in de video. Hij is de halfbroer van Mohamed Merah die in 2012 in Toulouse drie militairen en vier bezoekers van een joodse school vermoordde.

Sommige kinderen kwamen 's morgens huilend het schoolplein op. Anderen verzamelden zich rond de mobiele telefoons van vriendjes. Daarop was 'het' filmpje te zien. ,,We zagen dat kinderen ook in de klas nog bleven huilen. Ze waren aangedaan'', vertelde een woordvoerster van de school. ,,We vroegen wat er aan de hand was. En toen vertelden ze over die video.''

Het filmpje werd vorige week verspreid door terreurorganisatie IS. Je ziet beelden in Syrië. Een gevangene zit geknield op de grond. Achter hem staan een volwassen man en een klein jongetje. Het joch heeft een pistool in zijn hand, richt het op het hoofd van de geknielde man en schiet. Als het slachtoffer neervalt, schiet de jongen nog een paar keer op het lichaam en roept: 'Allah Akbar!'

,,Dat is een vriendje uit de wijk hier! Hoe kan dat nou?'', zei een 12-jarig jongetje op de Vauquelin-school in Toulouse, nadat hij de beelden had bekeken. ,,Hij woonde hier in de buurt maar we hebben hem al een tijdje niet gezien'', zei een andere leerling.

Achterstandswijk
De 'kindbeul' die op de video een gevangene doodschiet blijkt Ryan te heten, is zo'n 12 jaar oud en woonde in een achterstandswijk van het zuid-Franse Toulouse, zeggen zijn vriendjes. Ze zagen de video en twijfelden geen moment: het was Ryan.

,,Vorig jaar speelde ik hier nog voetbal met hem'', zei een scholier over de jongen die op de video zonder te bibberen de trekker overhaalt. ,,Ryan was een kind als alle anderen, haalde goede cijfers, deed mee met alles, was goed geïntegreerd en heeft nooit iets gezegd over IS of zo'', aldus een leraar.

Er waren vooral veel vragen, bij zowel de vroegere vriendjes van Ryan als hun ouders. De videobeelden werden niet door iedereen begrepen. ,,Waarom is hij niet weggerend?'', vroeg één van de kinderen. ,,Waarom schoot hij niet op de anderen?'', vroeg een ander.

Geen bevestiging
De autoriteiten willen niet bevestigen dat de jongste IS-moordenaar de 12-jarige Ryan uit Toulouse is. Maar twijfels zijn er nauwelijks. ,,Er is één kind in de wijk hier dat sinds maart 2014 niet meer op school is verschenen'', aldus Jacques Caillaut van de Onderwijsinspectie in Toulouse.

Rond die tijd verdween ook de 31-jarige moslimradicaal Sabri Essid van de radar van veiligheidsdiensten. Essid is de stiefvader van Ryan. Hij is volgens specialisten óók te zien is op de laatste gruwelvideo van IS, staand naast de jongen tijdens de executie.

De Franse overheid gaat ervan uit dat Sabri Essid in april 2014 naar Syrië is vertrokken, samen met zijn vrouw, hun 20 maanden oude tweeling, hun pasgeboren baby en de 12-jarige Ryan, geboren uit een vorige relatie van de vrouw.

Essid werd al in de gaten gehouden. In 2006 probeerde hij naar Irak en Syrië af te reizen maar werd hij gearresteerd en veroordeeld tot vier jaar cel. De inlichtingendienst hield hem daarna in het vizier wegens zijn radicalisme en lidmaatschap van een netwerk van jihadisten.

Mohamed Merah
Essid is eveneens de halfbroer van Mohamed Merah, de zogenoemde 'scooter-moordenaar'. In 2012 vermoordde Merah in Toulouse en het nabijgelegen Montauban - uit naam van de islam - drie militairen en vier bezoekers van een joodse school.

Onder de vriendjes van Ryan is het ongeloof nog steeds groot. En er is onzekerheid en angst. ,,Mijn kinderen vroegen wat er gaat gebeuren als Ryan weer terugkomt en weer bij ons in Toulouse komt wonen'', vertelde een moeder.
Bron

1 opmerking:

  1. Ik ben benieuwd of hij ooit zal terugkeren naar Frankrijk en of hij weer naar school mag.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: