Translate

dinsdag 10 maart 2015

OM: meerdere VVD-leden verdacht van corruptie

Voormalig burgemeester Rob Bats © ANP.


De problemen binnen de VVD in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht lijken steeds groter te worden. Vandaag diende fractielid Kathalijne de Kruif, die vastzit op verdenking van hennepteelt en witwassen, haar ontslag in.

Volgens NRC Handelsblad heeft het Openbaar Ministerie (OM) echter nog meer partijleden op de korrel. Ook oud-burgemeester van Haren Rob Bats (VVD) ligt naar verluidt onder de loep van het Openbaar Ministerie.

Dat zou hem, net als een voormalig VVD-wethouder in Stichtse Vecht, verdenken van corruptie. De partij zou volgens NRC Handelsblad de burgemeestersbenoeming in die gemeente hebben geprobeerd te beïnvloeden, in het voordeel van Bats.

,,Mevrouw De Kruif heeft aangegeven dat het niet in het belang van de gemeente, de inwoners, de gemeenteraad, haar partij en haarzelf is als zij nog langer politiek actief is'', zo liet de partij in de gemeente weten.

Onderzoek
De ex-fractievoorzitter werd samen met zeven anderen opgepakt. De recherche is al maanden bezig met een onderzoek naar de verdachten. Door een telefoontap bleek dat de VVD'ster in 2014 informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester lekte aan een partijgenoot. Ook daarvoor is zij aangehouden.

Volgens NRC Handelsblad lekte de vrouw de informatie aan partijgenoot Piet Ploeg, oud-wethouder in die gemeente. Die zou de informatie hebben gebruikt in een poging om Bats in het zadel te helpen als burgemeester van Stichtse Vecht. Het OM wilde dinsdag niet ingaan op het bericht. ,,In het belang van het onderzoek kunnen we daar niets over zeggen'', reageerde een woordvoerster.

Ploeg, tegenwoordig voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, zegt tegen NRC Handelsblad niets te weten van verdenkingen. "Ik ben door de rijksrecherche alleen gevraagd om binnenkort als getuige een verklaring af te leggen.''
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: