Translate

woensdag 25 maart 2015

Militaire coalitie bestookt IS-doelen in Tikrit


© ap.

De internationale militaire coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is woensdag begonnen met luchtaanvallen op doelen in de Iraakse stad Tikrit. Dat stellen Amerikaanse functionarissen.

De luchtaanvallen zijn bedoeld om IS-doelen'met precisie' uit te schakelen. 'Zo redden we de levens van onschuldige Irakezen terwijl we de schade aan de infrastructuur minimaliseren', aldus generaal James L. Terry in een verklaring.

Volgens een defensiefunctionaris bestoken gevechtstoestellen van de coalitie tot twaalf doelwitten in de stad. Die zouden zijn geselecteerd na verkenningsvluchten.

De bombardementen moeten Iraakse troepen in staat stellen de stad alsnog volledig te veroveren. Eerdere pogingen daartoe mislukten. Tikrit ligt aan de strategisch belangrijke route naar Mosul, een van de grootste steden in Irak. Mosul viel vorig jaar in handen van IS.

Iraakse en Koerdische militairen veroverden deze maand driekwart van de stad ten noorden van de hoofdstad Bagdad. Eind vorige week stokte de opmars.

Tikrit is de geboorteplaats van de in 2003 afgezette dictator Saddam Hussein. Die werd eind 2006 wegens misdaden tegen de menselijkheid geëxecuteerd.
Bron
Lees ook: Koning Abdullah: moslims moeten zelf IS bestrijden
Lees ook: 'Leger in centrum Tikrit voor definitieve aanval op IS'

1 opmerking:

Laat een reactie achter: