Translate

maandag 16 maart 2015

Advocaat zoekt via internet naar getuige in kalifaat

Michiel Pestman (links) © anp.

Advocaten van terreurverdachten zijn op jacht naar jihadisten, die vanuit het kalifaat willen getuigen. Via Skype, of zelfs met behulp van een vrijgeleide die Syriëgangers ongehinderd laat terugkomen om een ontlastende verklaring af te leggen.

De 18-jarige Haagse Oussama C., ook wel bekend als Abou Yazeed, heeft hulp nodig. Hij wordt ervan verdacht met een groep jihadisten voor de strijd in Syrië te hebben geworven. En dat niet alleen, hij zou volgens het Openbaar Ministerie ook deel uitmaken van een organisatie die terroristische misdrijven in dat gebied wilde plegen.

Maar de getuigen die zijn advocaat Michiel Pestman graag wil horen om die verdenkingen onderuit te halen, bevinden zich grotendeels niet in Nederland. En het Openbaar Ministerie is niet bereid om naar ze op zoek te gaan. Daarom roept Pestman zelf getuigen op hem te helpen. Zijn brief gaat inmiddels rond op internet, vergezeld van de boodschap: ,,Abou Yazeed heeft hulp nodig van broeders en zusters in het kalifaat''.

Vrijgeleide
Advocaat André Seebregts vroeg de rechter afgelopen week tijdens een zitting tegen de Arnhemse terreurverdachte Adil C. niet alleen om getuigen in Syrië via Skype te horen, maar opperde ook de optie deze een vrijgeleide te geven. Op die manier zouden Syriëgangers naar Nederland kunnen komen om hun verhaal te doen, om vervolgens weer te vertrekken zonder dat justitie ze in de boeien slaat. Over dit verzoek moet nog worden besloten.

Gesprekken met getuigen kunnen een uniek inkijkje geven in het kalifaat, net als de overwegingen daarheen te vertrekken. Kan iemand bijvoorbeeld worden geronseld, overgehaald om te vertrekken?

Onhaalbare kaart
Verzoeken van de verdediging in de Haagse zaak tegen onder meer Oussama C. werden echter afgedaan als een onhaalbare kaart. Zelfs als er getuigen worden opgespoord, hoe wordt dan duidelijk dat écht de juiste jihadist aan de andere kant van de lijn hangt? Een telefoongesprek in een andere zaak, waarbij iemand vanuit Somalië getuigde, leverde volgens een officier nog potsierlijke situaties op, waarbij de getuige in een boom moest klimmen, voor beter bereik. Advocaat Pestman is in die zaak ook zelf in actie gekomen. Hij reisde toen naar Mogadishu, om getuigen te horen.

In de Arnhemse zaak, waar Seebregts voor een vrijgeleide pleitte, vertelde de officier dat de 'soevereiniteit van Syrië' niet zomaar kan worden geschonden. Ook al is het land totaal verscheurd door oorlog en is het regime van president Assad door een Nederlandse rechter als 'abject' bestempeld.

Pestman verzucht: ,,Als het om belastend bewijs zou gaan, zou het OM wel in actie komen. Het is gemakzucht, onwil.'' Maar als hij de getuigen zelf weet te vinden, kunnen de verhoren alsnog worden ingebracht.
Bron

1 opmerking:

  1. Niemand zal zich melden, want hoe minder mensen weten dat je daar zit, hoe beter.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: