Translate

donderdag 12 maart 2015

2014: minder vliegrampen maar meer doden

Malaysia Airlines © AFP.


Hoewel 2014 vooral herinnerd zal worden als het jaar waarin Malaysia Airlines in een halfjaar tijd twee toestellen verloor, gaat het jaar toch de boeken in als het veiligste vliegjaar ooit.

In totaal werden er 4,4 miljoen vluhten uitgevoerd, en heeft er één ongeluk plaatsgevonden. Het aantal slachtoffers lag wel relatief hoog.

MH17
In de cijfers die IATA - de International Air Transport Association - maandag publiceerde is 'MH17' niet meegeteld. Het toestel werd op 17 juli boven Oost-Oekraïne vrijwel zeker met een raket uit de lucht geschoten, waarmee geen sprake was van een ongeluk.

De vier vliegtuigen die verloren gingen door de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001, werden evenmin opgenomen in de veiligheidsstatistieken voor dat jaar.

'Elk ongeluk is er een te veel'
De ramp met MH17 kostte aan 298 inzittenden het leven, onder wie 196 Nederlanders. Zelfs als de tragedie met vlucht MH17 wél wordt meegeteld, is het aantal ongevallen vorig jaar gedaald, benadrukte IATA-baas Tony Tyler. ,,Elk ongeluk is er een te veel'', zei hij. ,,Maar hoewel vliegveiligheid veel in het nieuws was in 2014, blijkt uit de cijfers dat vliegen steeds veiliger wordt.''

De verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines is wel als ongeval in de cijfers opgenomen, hoewel nog niet duidelijk is wat er met dat vliegtuig is gebeurd. Het toestel verdween een jaar geleden spoorloos tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Waarschijnlijk is het vliegtuig met 239 mensen aan boord in de Indische Oceaan gestort.
Bron
Lees ook: Veel MH17-slachtoffers nog niet begraven

1 opmerking:

Laat een reactie achter: