Translate

zondag 8 februari 2015

VN zeer ontstemd over staatsgreep Jemen

Rebellen in Jemen © reuters.


De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dringt aan op hervatting van onderhandelingen van de politieke groeperingen in Jemen, anders worden er vervolgstappen gezet. Dat heeft president Liu Jieyi van de raad gisteren gezegd.

Het hoogste orgaan van de VN is niet te spreken over het naar huis sturen van het parlement door de Houthi-beweging. Mogelijk volgen er sancties als de rebellen niet willen onderhandelen met de weggestuurde regering. Onderhandelingen tussen de politieke partijen onder leiding van de VN leverden eerder niets op. Toch moeten de gesprekken worden hervat, stelt de Veiligheidsraad. Ook wil de raad dat het huisarrest van de Jemenitische president, de premier en het kabinet wordt opgezegd.

Enkele golfstaten riepen de internationale gemeenschap gisteren op een prominentere rol te nemen in het conflict in Jemen. De Arabische landen zijn bezorgd over de invloed van Iran op het instabiele Jemen, meldt persbureau Reuters. Amerika heeft gisteren overleg gevoerd met Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koewiet, Qatar, Oman en Bahrein.

De Jemenitische Houthi-beweging liet gisteren weten dat er een voorlopige volksvertegenwoordiging komt die een raad van vijf leiders moet kiezen. Die vijf moeten het land de komende twee jaar regeren en weer op de rails krijgen.
BronLees ook: Rebellen Jemen bezetten staatsomroep 'op weg naar coup'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: