Translate

zondag 8 februari 2015

Tijdelijk en plaatselijk bestand Oekraïne verlengd voor evacuaties

Inwoners van de zwaarbevochten Oost-Oekraiense stad Debaltseve verlaten met de bus hun woongebied. © anp.


Ook vandaag is er een staakt-het-vuren van kracht in de Oost-Oekraïense regio Debaltseve. Het Oekraïense leger en de rebellen leggen de wapens neer zodat inwoners van het gebied kunnen worden geëvacueerd. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie.

Het bestand geldt voor korte tijd en voor een deel van Oost-Oekraïne en staat los van de onderhandelingen in Moskou.

Gisteren werden er al bussen ingezet om de burgers weg te krijgen uit het gebied waar hevig wordt gevochten. Volgens Oekraïense media zijn er toen zeshonderd inwoners geëvacueerd.

Vluchten
De bewoners van Debaltseve kregen de keuze te vluchten naar de plaats Gorlovka, waar het leger de controle heeft, of de plaats Artemivsk, waar de rebellen het voor het zeggen hebben. Volgens een adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken kozen slechts dertig mensen voor Artemivsk. Er zouden nog zo'n tweeduizend mensen in de stad zijn.

Kort na het aflopen van de tijdelijke wapenstilstand werden plaatsen in de regio weer bestookt met raketten en granaten. Het bestand van zaterdag is van 10.00 tot 14.00 uur. De corridor naar Oekraïens en rebellengebied blijft langer 'wapenvrij'.
Bron
Lees ook: Hammond: Poetin gedraagt zich als tiran

1 opmerking:

  1. Het is nu toch wel duidelijk dat er hier weer mensen onnodig leed wordt aangedaan, doordat Poetin, die nog steeds ontkent dat hij er iets mee te maken heeft, zijn zinnen heeft gezet op het annexeren van Oekraïne. En hij wil het nog steeds niet toegeven. Hoeveel burgers moeten er nog gedood worden, voordat iemand ingrijpt. Merkwaardig genoeg geeft een deel van de burgers liever de schuld aan hun overheid dan aan de rebellen.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: