Translate

zondag 8 februari 2015

'Tienduizenden Europeanen aangesloten bij IS'

IS-strijders in Irak © afp.


Tienduizenden Europeanen hebben zich aangesloten bij Islamitische Staat in Irak en Syrië. Dat staat in een rapport van de Spaanse politie, die het aantal schat ,,tussen de 30.000 en 100.000'' jihadisten.

Volgens het rapport van de politie-eenheid die illegale immigratie en vervalste documenten opspoort, is Spanje een belangrijke doorgangsplek voor vluchtelingen uit het Midden-Oosten.

Jihadisten zouden zich bij terugkeer onder die vluchtelingen schuilhouden.

Aanslagen Parijs
Het rapport is eind vorig jaar opgesteld, voor de aanslagen in Parijs, meldt de Spaanse krant El País. Een van de daders van de bloedige aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo liet voorafgaand zijn vrouw en familie via Spanje en Turkije naar Syrië reizen.

'IS evacueert Mosul om bombardementen'
Overigens heeft IS hevig te lijden onder de bombardementen van de internationale coalitie. Volgens de Koerden is de coalitie begonnen met massale bombardementen op de Iraakse stad Mosul. IS zou inmiddels zijn overgegaan tot ontruiming van de stad, meldden Koerdische media op gezag van het Koerdische peshmerga-leger.

Bronnen binnen de veiligheidsdiensten zeiden tegen de Iraakse nieuwssite al-Sumaria dat IS verdreven is uit zeven plaatsen ten noordwesten van Mosul, de tweede stad van Irak die sinds de zomer in handen is van de fundamentalisten.

VAE hervatten bombardementen op IS
Ook de Verenigde Arabische Emiraten doen weer mee aan de bombardementen. Het land stuurt een squadron van F-16's naar Jordanië, om van daaruit bombardementen uit te voeren op Islamitische Staat in Irak en Syrië. Dat heeft een bron binnen het Jordaanse leger vandaag gezegd.

Het land hield eerder op met de bombardementen, omdat de meeste helikopters en reddingsteams in Koeweit waren gelegerd, te ver van het front naar de zin van Abu Dhabi. Het Amerikaanse leger heeft de helikopters echter verplaatst naar de Noord-Iraakse stad Erbil, zodat zoekacties naar vermiste piloten voortaan sneller kunnen worden opgestart.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: