Translate

maandag 2 februari 2015

Steeds vaker straf voor molesteren van hulpverlener

Mensen die hulpverleners meppen, worden de laatste jaren steeds vaker veroordeeld, maar de celstraffen blijven gelijk. Geënsceneerde foto. © archieffoto ANP.


Honderden hulpverleners in Den Haag zijn de afgelopen jaren slachtoffer geworden van geweld. De daders worden steeds vaker veroordeeld, maar de celstraffen blijven gelijk.

Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM). In Den Haag zijn sinds 2012 560 verdachten voor de rechter gebracht. Ruim 95 procent van hen is vorig jaar veroordeeld, een stijging van drie procentpunt ten opzichte van 2012. Daders die de cel in moesten, zaten vorig jaar gemiddeld bijna zes weken vast. Dat is ongeveer dezelfde strafmaat als drie jaar geleden.

De geldboetes werden in de loop van de tijd iets hoger. Was in 2012 het gemiddelde boetebedrag nog 364 euro, vorig jaar was dit gestegen met twee tientjes.

In de omliggende gemeenten werden heel wat minder verdachten voor de rechter gebracht. In Leidschendam-Voorburg waren het er de afgelopen jaren 21 en in Rijswijk 30. Dit staat in schril contrast met Wassenaar waar sinds 2012 slechts drie personen zich voor de rechter hoefden te verantwoorden. Ruim twintig hulpverleners in de gemeente Westland zijn de afgelopen jaren slachtoffer geworden van geweld.

Boete
In de hele Haagse regio zijn vorig jaar 248 verdachten berecht. Dat is flink minder dan in 2012 toen nog 302 verdachten voor de rechter stonden. "Er waren minder incidenten en het ging vaker om minder zware feiten,'' zegt een woordvoerster van het OM. "Ook kan het zijn dat een feit niet zo zwaar is dat een verdachte voor de rechter moet verschijnen. De zaak kan in die gevallen direct worden afgehandeld, bijvoorbeeld met een boete.''

Verdachten die voor de rechter werden gebracht, worden wel steeds vaker veroordeeld. De OM-woordvoerster suggereert dat de zaken steeds beter bewijsbaar worden.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: