Translate

woensdag 18 februari 2015

Russen verrast door zonsopkomst met drie zonnen

Inwoners van de Russische stad Chelyabinsk hadden gisterochtend met een bijzondere optische illusie te maken. In plaats van één zon, leek het net alsof er drie zonnen opkwamen.

De twee extra zonnen worden 'bijzonnen' genoemd. ,,Dit natuurverschijnsel ontstaat bij extreem koude lucht, op een bepaalde hoogte. Daardoor ontstaan ijskristallen, die het zonlicht breken. Zo zijn er twee bijzonnen te zien in de lucht'', vertelt weerman Marco Verhoef van Weerplaza aan het AD.

De ijskristallen zijn te vergelijken met regendruppels. ,,Regendruppels breken ook het licht, waardoor er een regenboog ontstaat. Door de ijskristallen ontstaat dit natuurverschijnsel.''

Derde en vierde bijzon
Volgens de weerman is het zelfs mogelijk om een derde bijzon te zien. ,,Als de foto iets scherper zou zijn, denk ik dat je een derde bijzon boven de echte zon kan zien. Wanneer je de horizon wegdenkt, zou je zelfs een vierde zon aan de onderkant kunnen zien.''

Ook in Nederland komt dit natuurverschijnsel voor. ,,Bij een zonsopgang is het mogelijk dat je voor even een kleine bijzon kan zien'', vertelt Verhoef.

Het is niet de eerste keer dat er in Chelyabinsk een natuurverschijnsel voorkomt. Twee jaar geleden vloog een meteoor over de stad. Het verschijnsel was niet alleen maar mooi om te zien. Door de inslag raakten 1500 mensen gewond.

1 opmerking:

  1. Het zijn geen echte zonnen, maar er is sprake van een natuurverschijnsel.Wat jammer.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: