Translate

woensdag 11 februari 2015

Politie: terroristische aanslag in Australië voorkomen

Archieffoto: politieagenten bij de plek waar in Sydney een gijzeling plaats vond © epa.


De politie in Australië zegt dat ze een terroristische aanslag heeft verijdeld. In Sydney zijn twee mensen gearresteerd die een aanslag met messen van plan zouden zijn. De twee mannen zouden een link met Islamitische Staat (IS) hebben.

De mannen van 24 en 26 jaar werden opgepakt nadat een speciale anti-terreureenheid van de politie een inval had gedaan in Fairfield, een buitenwijk in het westen van Sydney. Ze heeft daarmee naar eigen zeggen een aanslag verijdeld.

In het pand waar de inval werd gedaan, werd een jachtmes, een machete en een zelfgemaakte IS-vlag gevonden. Ook troffen agenten een video aan waarin een man vertelt over de aanslag die hij wil plegen. Media schrijven dat de vondst erop duidt dat de mannen dinsdag een onthoofding wilden uitvoeren. De politie wil dat nog niet bevestigen.

Gijzeling
De verdachten zijn aangeklaagd voor het voorbereiden van een terreurdaad en moeten vandaag voor de rechter verschijnen. De mannen zijn geen bekenden van justitie en waren niet in beeld als jihadisten. De autoriteiten kwamen de mannen dinsdag op het spoor na tips.

Australië is de laatste maanden scherp op terreurdreigingen nadat in december achttien mensen werden gegijzeld in een café in Sydney. Na bijna zeventien uur bestormde de politie het pand. Drie mensen kwamen bij de gijzeling om het leven, inclusief de gijzelnemer. Sindsdien is het dreigingsniveau in Australië opgeschaald naar 'hoog'.
Bron

1 opmerking:

  1. In Australië is de gewone man wel alert als het om terrorisme gaat. Wij zouden dat in Nederland ook moeten zijn en niet denken dat dit alleen ergens anders kan gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: