Translate

zondag 15 februari 2015

Parlement rebellen Oekraïne steunt akkoord van Minsk

Kinderen in Kiev houden kaarten omhoog en vormen zo de tekst: Wij zijn voor de vrede. © epa.


Het parlement van de rebellen in Oost-Oekraïne heeft vandaag ingestemd met het akkoord van Minsk. Er is een werkgroep opgezet die moet toezien op de uitvoering van het akkoord dat de leiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland in de Wit-Russische hoofdstad sloten.

Dat zei rebellenonderhandelaar Denis Poesjilin van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk tegen het Russische persbureau Interfax. In de nacht van vandaag op morgen begint het staakt-het-vuren dat is vastgelegd in het akkoord. Dan moeten ook alle zware wapens van de frontlinie worden teruggetrokken.

Aleksej Karjakin van de Volksrepubliek Loehansk heeft vandaag gezegd dat er is begonnen met de terugtrekking van die zware wapens. ,,We nemen alle stappen die moeten leiden tot vrede'', zei hij tegen persbureau TASS. Ook het parlement van Loehansk heeft ingestemd met het akkoord.

Passende maatregelen
Poesjilin zei dat de rebellen,,passende maatregelen'' zullen nemen als Oekraïne zich niet aan de afspraken houdt. Seperatistenleider Edoeard Basoerin waarschuwde daar eerder ook voor.

In het oosten van Oekraïne wordt nog gevochten. Oekraïense en Russische media maken melding van hevige gevechten in Debaltseve en gebieden vlakbij Marioepol, in het zuidoosten van Oekraïne. De rebellen zeggen het Oekraïnse leger in Debaltseve te hebben omsingeld. Het dorp Sjirokino Volnovachsk nabij Donetsk zou volledig zijn vernietigd door artillerievuur.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft opdracht gegeven de grenswachten in het Oosten van Oekraïne beter te bewapenen. Naar verwachting brengt hij vandaag een bezoek aan de grens met Rusland.
Bron
Lees ook: Bestand Oost-Oekraïne officieel van kracht
Lees ook: Explosie bij woning rebellenleider Donetsk
Lees ook: Gespannen situatie rondom Oekraïense stad Debaltseve
Lees ook: 'Het staakt-het-vuren? Dat is gewoon een grap'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: