Translate

zaterdag 21 februari 2015

Nieuwe software kan beulen uit video's IS opsporen

Spaanse onderzoekers hebben een systeem ontwikkeld waarmee nagetrokken kan worden waar ter wereld een video is opgenomen. Het programma kan van belang zijn in de strijd tegen IS. Op deze manier kunnen de beulen van de terreurbeweging opgespoord worden.

Het programma dat onderzoekers van de Ramón Llull University in Barcelona hebben gebouwd, maakt gebruik van een lokaliseringstechniek die audiovisuele gegevens herkent uit een wereldwijde databank voor beeld en geluid.

,,Audio is minstens even bruikbaar als visuele informatie, soms zelfs waardevoller. Vervolgens gebruiken we wiskundige methodes om een locatie te bepalen. Dit is al meerdere keren gelukt", vertelt Xavier Sevillano aan de Daily Mail.

Algoritme
Veel van de video's die op internet staan, hebben een begeleidende tekst over de locatie, tijd of andere gegevens. Maar dat geldt niet voor elk filmpje. Wanneer dat wel het geval is, worden alle data samengevoegd, waarna er een algoritme op losgelaten wordt. Op die manier kunnen de data vergeleken worden met een verzameling wereldwijde video's die al wel gelokaliseerd is.

Ondanks dat het systeem innovatief is en bruikbaar kan zijn in de strijd tegen IS, moet er niet te vroeg gejuicht worden. Slechts drie procent van de video's kan herleid worden naar een locatie die drie kilometer afwijkt van de daadwerkelijke locatie. Eén procent van de video's kan op de kilometer precies bepaald worden.

Effectiever door groei
Om het systeem effectiever te maken moet de database groter worden. Mits dat lukt, kan het in de toekomst zeer bruikbaar zijn voor vermissingszaken, verdwijningen of bij andere calamiteiten. Voorwaarde is wel dat er recent videomateriaal op internet moet staan. Dat kan ook een filmpje zijn dat op social media wordt gedeeld.Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: