Translate

zondag 22 februari 2015

Lot Koerdische strijders na nieuwe video IS onduidelijk

Archiefbeeld van Koerdische strijders. © ap.


In een nieuwe video van terreurgroep IS (Islamitische Staat) is te zien hoe Koerdische strijders in kooien door Kirkuk worden geparadeerd. CNN meldde eerder op vandaag dat de strijders ook zouden zijn onthoofd, maar later trok de zender die bewering in. Het lot van de Koerden is nu onduidelijk.

IS maakte eerder gebruik van grote metalen kooien. De Jordaanse straaljagerpiloot Muath al-Kasasbeh werd opgesloten in een kooi en levend in brand gestoken. Terwijl de Koerdische strijders in kooien zitten, worden ze geïnterviewd door een man die een microfoon met een IS-logo gebruikt. De Koerden strijden tegen de terreurgroep, met name in het noorden van Syrië.

Daar wisten Koerdische strijders de stad Kobani na een maandenlange strijd uit handen van IS te houden. IS heeft in de Koerden volgens de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung ook een nieuwe bron van inkomsten gevonden. De terreurgroep bewaart de lijken van omgekomen Koerdische strijders en vraagt 10.000 tot 20.000 dollar (ongeveer 9000 tot 17.500 euro) als de Koerdische milities ze terug willen hebben.

De terreurgroep lijkt daarmee een inventieve nieuwe manier te hebben gevonden om de dalende inkomsten uit olie- en kunstsmokkel te compenseren. Desondanks moet IS flink bezuinigen: strijders krijgen tegenwoordig soms nog maar een derde van hun oude salaris.
Bron
Lees ook: 'IS ontvoert tientallen christenen in Syrië'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: