Translate

dinsdag 3 februari 2015

Jongen (19) beloont man die elke dag 33 km naar zijn werk loopt


© ap.


Sinds de auto van James Robertson uit Detroit het tien jaar geleden begaf, wandelt hij vijf dagen per week 33 kilometer naar de fabriek en terug. Weer of geen weer, de Amerikaan mist geen enkele werkdag. Het doorzettingsvermogen van de man heeft nobele onbekenden ertoe aangezet om hem te verrassen met een groot cadeau.

In de stad van de auto-industrie gaat Robertson door het leven zonder auto. Zijn Honda Accord gaf tien jaar geleden de geest en op het openbaar vervoer kan de man ook al niet rekenen. De verschillende diensten sluiten niet goed op elkaar aan en dus lukt het hem niet om het hele traject naar de fabriek in Rochester Hills (Michigan) af te leggen voor zijn shift die om 14 uur begint en duurt tot 22 uur.

Daarnaast is zijn uurloon van omgerekend zo'n 9,30 euro zodanig dat hij zich geen nieuwe wagen kan veroorloven, laat staan een verzekering kan afsluiten of de brandstof kan betalen.

Arbeidsethos
Dus elke werkdag gaat Robertson een stukje met de bus en loopt hij de rest. ,,Op vrijdag ben ik bekaf en in het weekend slaap ik erg veel", bekent Robertson volgens verschillende Amerikaanse media. ,,Maar ik kan me onmogelijk inbeelden dat ik niet zou werken."

Het arbeidsethos van James is ontroerend en zelfs uitgegroeid tot een voorbeeld. ,,Als deze man hier kan komen, terwijl hij kilometers af moet leggen in de sneeuw en regen, dan kan iedereen hier zijn", stelt fabrieksmanager Todd Wilson. "Ik heb mensen in Pontiac wonen, tien minuten verderop, en die beweren soms dat ze er niet kunnen zijn. Onzin!"


Aangedaan door het verhaal van Robertson besloot de 19-jarige student Evan Leedy actie te ondernemen. Hij startte een inzamelingsactie die in geen tijd een recordbedrag opleverde. Aanvankelijk was het de bedoeling van de student om een voldoende hoog bedrag in te zamelen om James een auto inclusief verzekering te schenken. ,,Elke cent zal James op een bepaalde manier gaan helpen", zegt Leedy.

Maar de donaties bleven binnenstromen en na duizenden giften staat de teller momenteel op meer dan 180.000 euro.

Ford
Gisteren ontmoetten Robertson en de jonge Leedy elkaar. De student wilde de fabrieksarbeider alle hartverwarmende berichten laten zien die de donateurs hem met hun geld toestuurden.

Robertson was emotioneel en erg gevleid. ,,Ik zal altijd bij je in het schuld staan. Ik zal dit nooit vergeten. De man kan een auto gaan kopen. ,,Ik hou van Fords."

1 opmerking:

 1. Natuurlijk leggen we hier in NL de nadruk op 'Arbeidsethos', en grijpen deze kwestie aan om de nieuwe maatstaf voor iedereen te zetten. Mocht je ook op deze manier in de armoede terechtkomen, dan is het natuurlijk wel zaak om net zo te doen als deze man.
  Zo niet, dan deug je natuurlijk niet meer.
  Het is net zoiets als het voorbeeld van de 'klagende Nederlander'. Wij mogen niet klagen over maatschappelijke ongelijkheid of juridische ongelijkheid want we hebben het zo goed vergeleken bij diverse Afrikaanse landen.
  En daarom wordt iedereen monddood gemaakt onder het mom van 'moraal' of 'ethos.'
  Dan ineens is Afrika de norm geworden..moet je eens kijken Joop, hoe slecht het daar is...erg hè...Ja, wij mogen niet klagen....
  En de arme kinderen in Afrika? Ach, die mogen ook niet klagen, want kinderen in India mogen elke nacht het riool in om emmers met drab naar boven te halen, in de hoop dat er nog wat goudpoeder in zit.
  Zie je, het kan altijd slechter.
  En derhalve moeten we maar de absolute bodem als maatstaf hanteren, want anders ben je een zeur.
  Degenen die er zo tegenover staan zijn altijd degenen die er een slaatje uit kunnen slaan.
  In dit geval de werkgever die staat te roeptoeteren en het liefst de zweep over elke werknemer met problemen jaagt: "Hij kan het, dus jij ook. Klep dicht dus!"
  En zo draagt deze werknemer met zijn dagelijkse 33 km loop bij aan een verdere verzuring van het werkklimaat: het laagste van het laagste wordt de nieuwe standaard en de rat die het meeste van deze situatie profiteert is zijn werkgever.
  En dat alles zetten we in NL onder het kopje "Arbeidsethos."
  Dan weten we ook direct hoe armoedig het gesteld is met de moraal in BV Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: