Translate

donderdag 19 februari 2015

'IS verdient grof geld aan illegale orgaanhandel'


Lichamen oorlogsslachtoffers zonder organen aangetroffen

Archiefbeeld ter illustratie © ap.


Terreurorganisatie IS zou zich schuldig maken aan illegale orgaanhandel en daaraan een enorm financieel gewin overhouden. De organen zouden verwijderd worden uit de lichamen van slachtoffers die vallen tijdens de oorlog. Inmiddels buigt de Verenigde Naties zich over de kwestie.

De zaak zou nog niet officieel besproken zijn binnen de VN, aangezien er nog geen bewijs is gevonden naar aanleiding van een oproep van de Irakese ambassadeur Mohammed Alkahim. Hij vroeg de VN Veiligheidsraad om de dood van twaalf doktoren in de Irakese stad Mosul nader te onderzoeken. De mannen zouden gedood zijn nadat zij weigerden om organen te verdwijderen uit lichamen van slachtoffers. De lichamen zouden verminkt zijn aangetroffen, waarmee gedoeld wordt op het ontbreken van sommige lichaamsdelen en organen. Volgens Alkahim zaten er gaten in de lichamen op de plek waar normaliter die nieren zitten.

Zorgwekkend
Tegenover CNN verklaarde een woordvoerder van de VN dat het nog niet mogelijk is om de beschuldigingen van Alkahim te bevestigen, maar dat het wel zorgwekkend is dat een extremistische groep op een illegale manier gefinancierd wordt. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kan het verhaal niet bevestigen, maar voegt wel toe dat het gezien de andere wreedheden van IS ook geen reden heeft om het verhaal in twijfel te trekken.

Volgens Alkahim zouden de organen verkocht kunnen worden in Europa. Via vliegvelden die in handen zijn van IS, kunnen de organen vervoerd worden en kunnen er overeenkomsten gesloten worden tussen orgaanhandelaren.

De lucratieve orgaanhandel is niet de enige discutabele manier waarop IS geld weet binnen te halen. Zo zouden ze ook olie verkopen op de zwarte markt en zich schuldig maken aan afpersing. Ook via sociale media, bankovervallen en berovingen wordt er een hoop geld binnengehaald. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën verdient de terreurorganisatie ongeveer een miljoen dollar per dag.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: