Translate

zondag 1 februari 2015

Is IS-beul 'Jihadi John' dood?


Islamitische Staat heeft folteraar mogelijk vervangen

'Jihadi John' met de twee Japanse gijzelaars Kenji Goto en Haruna Yukawa. © AP.


De bekende gemaskerde IS-beul, ook bekend als 'Jihadi John', dook op in verschillende filmpjes waarin gijzelaars onthoofd werden. Zo schokte de man gisteren nog de wereld met de moord op de Japanse journalist Kenji Goto. Nu suggereert de Duitse krant Bild dat niet 'Jihadi John' zelf, maar een dubbelganger te zien was in de laatste twee onthoofdingsvideo's van IS.


Eind september 2014 had de FBI al verkondigd te weten wie Jihadi John was. Verdachte nummer 1 was de voormalige rapper Abdel-Majed Abdel Bary door zijn Britse accent. Door zijn gruwelijke daden en verschijningen in onthoofdingsfilmpjes werd er een prijs van 10.000.000 dollar op zijn hoofd gezet, dat is evenveel als bij de IS-baas Abu Bakr al Baghdadi.

Nu nemen de geruchten toe dat 'Jihadi John' intussen gestorven is en vervangen werd door een dubbelganger. Deze speculaties groeien door de twee video's van de Japanse gijzelaars Kenji Goto en Haruna Yakawa. De verschijning van IS-moordenaar was plots heel anders dan bij de oudere video's. Zo komt de man minder agressief over en knijpt hij zijn ogen toe. Ook is zijn houding gedrongen als je die vergelijkt met oudere video's. Dat verklaart terrorismedeskundige Charlie Winter aan Bild.

Terrorisme-expert Peter Neumann vindt het opvallend dat 'Jihadi John' niet meer duidelijk in beeld komt in video's van IS. ,,Hij is minder aanwezig dan in voorgaande video's''. Neumann verwijst naar de dood als mogelijke verklaring. Winter benadrukt dat het onmogelijk is om te zeggen of 'Jihadi John' daadwerkelijk dood is.
'Jihadi John' en de gevangene James Foley. © Reuters.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: