Translate

donderdag 26 februari 2015

'IS-beul Jihadi John blijkt twintiger uit Londen'


Mohammed Emwazi vertrok in 2012 naar Syrië

Jihadi John © Twitter.


De beul van terrreurbeweging Islamitische Staat (IS) die bekendstaat als 'Jihadi John' is een man uit Londen. Zijn echte naam is Mohammed Emwazi. Dat schrijven onder andere the BBC en the Washington Post.

De media baseren zich onder meer op informatie van vroegere vrienden van Emwazi en veiligheidsdiensten. De man komt volgens de Washington Post uit een middenklassegezin uit de westkant van de Britse hoofdstad.

Hij zou een opleiding tot computerprogrammeur hebben gevolgd. In 2012 reisde hij naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij de opstand tegen president Bashar al-Assad.

Vast op Schiphol
In 2009 zou hij mogelijk een dag hebben vastgezeten op Schiphol. Dat gebeurde nadat hij Tanzania was uitgezet. Een dag later ging reisde hij verder per vliegtuig door naar Londen. Volgens de Washington Post moest hij overstappen op Schiphol, en is hij daar verhoord. Tijdens het verhoor zou hij hebben gezegd dat de Britse geheime dienst MI5 hem ervan verdacht Somalië te hebben willen bereiken.

In Somalië strijdt de fundamentalistische groep al-Shabaab. De Washington Post verwijst naar een artikel in de Britse krant The Independent uit 2010. Daarin staat het verhaal van een paar Britse jihadisten. Zij zouden in 2009 op Schiphol zijn verhoord na een bezoek aan Tanzania.

Vorig jaar december werd een Nederlandse jihadist door verschillende internationale media per abuis aangezien voor de beruchte Britse IS-beul.

Onthoofdingen
IS heeft meerdere video's verspreid waarop te zien is hoe de gemaskerde beul gijzelaars onthoofdt. Onder zijn slachtoffers waren de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff.

'Jihadi John' is steevast gehuld in zwarte kleding. Een doek bedekt vrijwel heel zijn gezicht, met uitzondering van zijn ogen en neus. Met een Brits accent dreigt hij in de filmpjes met meer moorden.

De precieze leeftijd van de beul is onbekend, maar volgens The Washington Post is hij een twintiger.

Bekend bij de veiligheidsdiensten
De BBC meldt dat de in Koeweit geboren Emwazi al langer bekend is bij de Britse veiligheidsdiensten. Die hebben zijn identiteit echter om ,,operationele redenen'' niet bekendgemaakt.

Vrienden omschrijven de man als een vroom moslim. Hij ging regelmatig naar een moskee in de wijk Greenwich, droeg een baard en lette erop geen oogcontact met vrouwen te leggen.

Na zijn afstuderen aan de Universiteit van Westminster zou hij zijn geradicaliseerd.

Rapper Abdel-Majed Abdel Bary
Eind september 2014 had de FBI al verkondigd te weten wie Jihadi John was. Verdachte nummer 1 was de voormalige rapper Abdel-Majed Abdel Bary door zijn Britse accent. Door zijn gruwelijke daden en verschijningen in onthoofdingsfilmpjes werd er een prijs van 10.000.000 dollar op zijn hoofd gezet, dat is evenveel als bij de IS-baas Abu Bakr al Baghdadi.
Bron
Lees ook: Amerikanen willen 'Jihadi John' pakken
Lees ook: Foto van 'Jihadi John' gepubliceerd
Lees ook: Moeder Jihadi John wist direct dat het haar zoon was
Lees ook: 'Vader IS-beul noemt zoon een hond en een terrorist'
Lees ook: Vader 'Jihadi John': Geen bewijs dat mijn zoon de beul is


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: