Translate

zaterdag 14 februari 2015

'Iraanse leider stuurt geheime brief naar Obama'

Ayatollah Ali Khamenei © ap.


De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei heeft onlangs in het geheim een brief gestuurd naar de Amerikaanse president Barack Obama. Dat meldt The Wall Street Journal. De krant baseert zich op een Iraanse diplomaat. De brief van de geestelijk leider was een reactie op een brief die Obama in oktober naar Khamenei zou hebben gestuurd.

Obama zei daarin dat een gezamelijke strijd van de VS en Iran tegen Islamitische Staat mogelijk was, maar dan moesten er wel afspraken gemaakt worden over het nucleaire programma van Iran, stelt de diplomaat. Die noemt de brief van de ayatollah verder 'respectvol'. Concerete afspraken zouden er niet zijn gemaakt. Het Witte Huis wilde niet ingaan op het bericht.

Nucleaire deal
De gesprekken over het nucleaire programma van Iran zijn nog gaande. Er moet voor juli een akkoord zijn. Zondag liet Khamenei zich nog uit over een mogelijk akkoord over het nucleaire programma. Hij zei toen dat hij een overeenkomst zal steunen, mits het een goede deal is. De geestelijk leider is 'niet voor een slechte deal'. 'Geen akkoord is dan beter dan een slecht akkoord dat onze belangen niet behartigt.'

Iran onderhandelt al lange tijd met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China over de productie van atoomwapens. De zes wereldmachten willen dat Iran zijn nucleaire programma stopt in ruil voor het versoepelen van sancties die zijn opgelegd aan Teheran. Er moet voor juli een akkoord zijn.
Bron

1 opmerking:

  1. Iran zal zeker een goed voorstel mogen verwachten voordat ze akkoord gaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: