Translate

donderdag 19 februari 2015

'Grote aanval IS op Koerden bij Iraakse stad Erbil'

Nederlandse trainers leiden samen met coalitiepartners acht pelotons Koerdische Peshmerga-strijders op rond de Iraakse stad Erbil © anp.


Strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) zijn begonnen aan een omvangrijk offensief in de buurt van de Iraakse stad Erbil. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN vanochtend. De jihadisten voerden 'grote aanvallen' uit op de steden Gwer en Makhmour, ongeveer 45 kilometer ten zuidwesten van Erbil, de plaats waar zich Nederlandse trainers bevinden.

Volgens de Koerden werden ze vanaf meerdere kanten aangevallen. Bronnen maakten melding van urenlange gevechten in Noord-Irak.

Gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie tegen de terreurgroep konden aanvankelijk niet het vuur openen, omdat de Koerdische strijders en IS-aanhangers te dicht op elkaar vochten. Rond 3 uur 's nachts (lokale tijd) lukte het de Koerdische strijders echter om jihadisten terug te dringen, waarna de vliegtuigen alsnog hun aanvallen konden uitvoeren.

Volgens Koerdische commandanten zijn er binnen hun gelederen meerdere slachtoffers gevallen. Dat geldt ook voor IS, vooral na de luchtaanvallen.

Nederlandse trainers
In Erbil zijn ongeveer 100 Nederlandse militairen aanwezig, zo meldt Defensie-woordvoerder Jos van der Leij. Het gaat om trainers, die deze week zijn begonnen met het opleiden van Koerdische Peshmerga-strijders, en militairen die daarbij ondersteunen. Zij hebben hun kamp nabij het vliegveld van Erbil. Vanuit de stad gaan de trainers naar diverse beschermde locaties, zoals kazernes, rond de stad. Hij stelt dat Erbil en de omliggende locaties niet in gevaar zijn geweest tijdens de aanval van IS.

Acht pelotons
Samen met coalitiepartners leiden de Nederlanders acht pelotons peshmerga's op. Zij behoren tot de strijdkrachten van Irak. De cursisten volgen de infanteriecursus en leren hoe ze terreurorganisatie IS op de grond kunnen bevechten.

De peshmerga's worden onder meer getraind in schietvaardigheid, gewondenverzorging onder gevechtsomstandigheden en het vechten in verstedelijkt gebied.

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp noemde de situatie in Erbil begin februari relatief veilig. Wel zei hij daarbij dat veiligheidsgaranties niet te geven zijn.
Bron
Lees ook: 'Nederlandse militairen veilig onder de rook van IS-aanval'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: