Translate

woensdag 4 februari 2015

Experts: Mummie niet dood maar in diepe meditatie


Dat de man in de lotushouding werd aangetroffen is voor professor Ganhugiyn Purevbata het bewijs dat de monnik nog aan het mediteren is. © Videostill.


Een gemummuficeerde Mongoolse monnik van naar schatting 200 jaar oud is volgens academici niet dood maar 'in een zeer diepe staat van meditatie'. De experts menen dat de monnik in een zeldzame spirituele staat verkeert die 'tukdam' wordt genoemd..

Dat de man in de lotushouding werd aangetroffen is voor professor Ganhugiyn Purevbata het bewijs dat de monnik nog aan het mediteren is. Momenteel wordt een forensisch onderzoek uitgevoerd op het lichaam dat naar schatting 200 jaar oud is en in dierenhuiden is bewaard.

Op zucht van Boeddha
Maar experts houden vol: ,,Het lichaam bevindt zich in een zelden voorkomende spirituele staat, 'tukdam', en is slechts één fase verwijderd van de staat van een levende Boeddha.''

Professor Purevbata, tevens stichter van het Mongoolse Instituut van Boeddhistische Kunst aan de Boeddhistische universiteit van Oelan Bator, de hoofdstad van Mongolië: ,,De lama zit in de lotuspositie vajra, zijn linkerhand is open en zijn rechterhand symboliseert de prekende Sutra. Dat is een teken dat de lama niet dood is maar in een zeer diepe meditatie zit volgens de oude traditie van Boeddhistische lamas".

De afgelopen vijftig jaar zijn er naar verluidt 40 dergelijke gevallen gesignaleerd in India met mediterende Tibetaanse monniken.

Lichaam krimpt
Dokter Barry Kerzin, een boeddhistische monnik en lijfarts van de Dalai Lama zegt het voorrecht te hebben gehad 'zorg te dragen van enkele monniken die in de tukdam-staat verkeerden'.

Kerzin: ,,Als die persoon erin slaagt langer dan drie weken in die staat te blijven, wat zelden gebeurt, begint zijn lichaam te krimpen. Uiteindelijk blijven enkel het haar, de nagels en de kleren van die persoon over''.

Regenboog
,,In dergelijke gevallen zien omstanders dagenlang een regenboog in de lucht. Dat betekent dat die persoon een 'regenbooglichaam' heeft gevonden. Dat is de hoogste staat, dichtbij die van Boeddha. Als de persoon die mediteert erin slaagt in die staat te blijven, kan hij een Boeddha worden. Door zo'n hoog spiritueel level te bereiken zal de mediteerder ook anderen helpen en iedereen rond hem zal een diep gevoel van vreugde ervaren,'' aldus Kerzin

Aangenomen wordt dat de mummie een leraar is van Lama Dashi-Dorzho Itigilov. Die werd in 1852 geboren en was een lama uit de Tibetaanse boeddhistische traditie.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: