Translate

zaterdag 14 februari 2015

Eén dode bij aanslag op bijeenkomst cartoonist Kopenhagen


© epa.


In de Deense hoofdstad Kopenhagen is een 40-jarige man omgekomen toen gemaskerde mannen het vuur openden tijdens een bijeenkomst van de Zweedse cartoonist Lars Vilks. Drie agenten raakten gewond. De politie houdt een massale klopjacht in Kopenhagen op de weggevluchte verdachten.

De politie gaat er volgens Deense media van uit dat de daders het op de controversiële Mohammed-cartoonist Lars Vilks hadden gemunt.

De 68-jarige Vilks is vaker het doelwit van een aanslag geweest sinds hij in 2007 de profeet Mohammed als hond afbeeldde. Figuren uit de kringen van al-Qaeda hebben een beloning uitgeloofd voor degene die hem ombrengt. Hij bleef ongedeerd tijdens de schietpartij.

De Franse ambassadeur François Zimeray, die sprak tijdens het debat, bleef eveneens ongedeerd.

De schietpartij vond plaats voor het pand van cultuurcentrum Krudttøndens. De schutters vuurden kogels door het glazen raam. Tijdens de lezing waren omwille van veiligheidsredenen diverse politieagenten aanwezig. Die konden volgens Deense media voorkomen dat de schutters verder het gebouw konden binnendringen. In het raam van het cultuurcafé zitten zo'n dertig à veertig kogelgaten.

De daders konden na een vuurgevecht met de politie wegvluchten in een zwarte Volkswagen Polo, die inmiddels teruggevonden zou zijn. De politie houdt nog steeds een zware klopjacht in Kopenhagen.

Cartoonist
Mede-organisator Helle Merete Brix laat tegenover AP weten dat ze overtuigd is dat Vilks het doelwit van de aanslag was. ,,Er bestaat voor mij geen twijfel over dat dit een aanval was op Lars Vilks", klonk het ze. De politie zou daarvan volgens Deense media ook uit gaan.

Toen de schietpartij begon, vluchtte Brix samen met Vilks naar de koelcel van de keuken van het cultuurcentrum. ,,Ik hield Lars' hand vast. Hij was zeer koel, terwijl we elkaar elkaar slechte grappen vertelden. Zijn lijfwachten deden fantastisch werk", getuigt ze. Vilks krijgt vanwege de bedreigingen altijd politiebescherming als hij in Denemarken is.

Het thema van de bijeenkomst in het cultureelcentrum was de vrijheid van meningsuiting, godslastering en islamisme.

De Franse president François Hollande heeft de Deense premier Thorning-Schmidt gebeld en zijn minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve naar Kopenhagen gestuurd. Premier Manuel Valls twitterde dat de vrijheid is aangevallen en Frankrijk solidair is met Denemarken.


Investeren in veiligheid
Na de aanslag moet het Nederlandse kabinet alsnog fors extra investeren in de veiligheidsdiensten. De Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren dringen daarop aan in schriftelijke vragen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.

Bontes en Van Klaveren willen weten of de minister een relatie met de islam ziet. ,,Zo neen, hoe lang blijft u dit gegeven nog ontkennen?'' De tweemansfractie wil ook weten wat Opstellen gaat doen ,,om islam-kritische geluiden in brede zin (dus naast beleidsmakers, ook columnisten, kunstenaars en andere publieke figuren) beter te beschermen?''

Vorige maand pleegden jihadisten in Parijs een aanslag op de redactie van een Frans satirisch weekblad, Charlie Hebdo. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven. Het blad werd onder jihadisten gehaat wegens de vele spotprenten van de profeet Mohammed.
Bron
Lees ook: Klopjacht op schutter na aanslag Kopenhagen
Lees ook: Dader Kopenhagen was 22-jarige Deen
Lees ook: VS bieden Denemarken hulp bij onderzoek naar aanslagen
Lees ook: Deense politie pakt derde terreurverdachte op

1 opmerking:

  1. De daders dachten net zo'n geslaagde aanslag te plegen als in Frankrijk. Gelukkig dat er niet zoveel mensen gedood zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: