Translate

dinsdag 3 februari 2015

Duizenden inwoners stad Oekraïne geëvacueerd

Vanwege het geweld rondom het Oekraïense stadje Debaltseve worden de inwoners geëvacueerd. Ruim 3000 inwoners zijn het strategisch gelegen stadje al ontvlucht en de overheid wil van de evacuatie ,,een prioriteit maken'', aldus een woordvoerder dinsdag.

Debaltseve telt 25.000 inwoners en is een spoorknooppunt. Vanwege de spoorlijnen en de belangrijke wegen is het stadje van belang voor de pro-Russische separatisten. Die belegeren het sinds eind vorige week. Het Oekraïense leger probeert Debaltseve juist in handen te houden.

De afgelopen 24 uur zijn er bij de gevechten zeker vijf Oekraïense soldaten gedood en 27 verwond, liet een legerwoordvoerder dinsdag weten. Hoeveel rebellen er zijn gesneuveld, is niet bekend.

De Amerikanen twijfelen ondertussen of het steunen van het Oekraïense leger met wapentuig een goed idee is, zo liet een bron binnen het Witte Huis weten. De roep om dergelijke steun groeit in de Verenigde Staten, maar daarmee zou een diplomatieke oplossing in gevaar komen. Bovendien zouden de Russen op hun beurt kunnen reageren met verdere steun aan de rebellen.

De Russen kondigden dinsdag volgens persbureau Interfax een nieuwe militaire oefening aan in onder meer de Zwarte Zee, ten zuiden van Oekraïne. Wanneer die plaatsvindt, is niet duidelijk.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: